A mai lakáskultúrába illő tárgyak is megtalálhatók a gelsei kiállításon

facebook megosztás

Nyugat-dunántúli mintákkal díszített falvédők, párnák, terítők várják a látogatókat a gelsei Élő Népművészet Kiállításon. A kézzel készített darabok a helyi hímzőkör tagjainak a munkáját mutatják be az érdeklődőknek.

A kiállítás a gelsei Princivil Értékteremtő Egyesület és a Csoóri Sándor Alap támogatásával jött létre. Kerekes Endréné, a Népművészet Mestere elmondta: a bemutatót három részre osztották, így a hagyományos alkotásokon kívül a mai lakáskultúrába illő tárgyak is megtalálhatók a válogatásban.

– A kiállításunkat Veszprémi Józsefné, a Népművészet Mestere emlékére rendeztük. Veszpréminé az 1960-as évektől kezdve gyűjtötte az addig még alig ismert, nyugat-dunántúli mintakincset. Feldolgozta és közkinccsé tette, nem csak a közvetlen környezetében, hanem az egész országban, és még az országhatárokon túl is – nyilatkozta Kerekes Endréné népi iparművész, a Népművészet Mestere.

A művészek a jövőben már olyan használati eszközökre is alkalmazni fogják a nyugat-dunántúli díszítéseket, mint például a pénztárcák vagy a táskák. Ezzel szeretnék a fiatalok számára is érdekessé tenni ezt a mesterséget, ahol elsősorban nem a kézügyesség, inkább az elhivatottság a fontos.

Az kell hozzá, hogy ő szeressen. Minden technikát meg lehet tanulni. Az kell hozzá, hogy kitartó legyen, hogy szeresse, akarja a kezében tartani azt, amit ő éppen akkor alkot. Az elkészült tárgy öröme, az alkotás öröme megfogja. Ha ez megvan és sikeresen be tudjuk fejezni, akkor az leírhatatlan öröm – mesélte Kovács Andrea, a Gelsei Hímzőkör tagja.

A kiállítás a jövő hét végéig tekinthető meg a gelsei Petőfi Sándor Emlékkönyvtárban.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.