A vizek megóvását is elősegítő horgászati etetőanyag-adalékot fejlesztett ki a MATE

facebook megosztás

A halak természetes védekezőképességét és a vizek megóvását segítő horgászati etetőanyag-adalékot fejlesztett ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete és a Tímár Mix Kft. - jelentette be a MATE rektora Gödöllőn.    

Gyuricza Csaba elmondta, hogy a halcsalihoz keverhető, több komponensű kiegészítő a halak életfolyamataira és a halastavi ökoszisztémára egyaránt pozitív hatást gyakorol.     

Hozzátette, hogy a folyamatosan növekvő horgásztársadalom rendkívül nagy mennyiségű etetőanyagot használ az aktív pihenést jelentő tevékenysége során, és azok nem minden esetben kedvezőek a felszíni vizek és a halak életfolyamataira. A kedvezőtlen hatások csökkentése érdekében fejlesztette ki új termékét az egyetem.    

Hegyi Árpád a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet kutatója kifejtette, hogy az új adalékanyagban felhasznált természetes anyagok a víz fizikai és kémiai tulajdonságaira pozitív hatást gyakorolnak, amivel segítik a környezeti fenntarthatóságot. Az adalék támogatja a természetes lebontási folyamatokat, így kevesebb káros gáz képződik a tómederben és jótékony hatást gyakorol a túlzott algásodásra is. A speciális ásványi anyagok felhasználása révén igazolhatóan csökken a halhúsban a telített zsírsavak koncentrációja, ami a humán táplálkozás szempontjából is lényeges - fűzte hozzá a kutató.    

Tímár Dániel, a Tímár Mix Kft. ügyvezetője azt mondta, hogy ez a termék az első lépése annak a fejlesztéssorozatnak, amelyet közösen szeretnének véghez vinni, és amely ötvözi az egyetemi intézet korábbi kutatásfejlesztési pályázatainak eredményeit és a vállalkozásuk innovációját.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.