Az ittas vezetést és drogfogyasztást ellenőrizték a rendőrség emberei

facebook megosztás

A személyi sérüléses balesetek mintegy 10 százalékát ittas járművezetők okozzák a Nagykanizsai Rendőrkapitányság illetékességi területén. A szakemberek fokozott közlekedésrendészeti ellenőrzést hajtottak végre ma reggel kilenctől este hat óráig a városban és környékén. Az esemény célja kifejezetten az ittas járművezetők, valamint az esetlegesen drogot fogyasztók kiszűrése volt a forgalomból.

A nyári időszakban a Balaton, illetve a horvát és szlovén határ közelsége miatt jóval többen közlekednek környékünkön az utakon, ezért a rendőrség a következő hónapokban rendszeresen, hasonló ellenőrzéseket fog tartani.

– Egy úgynevezett „Finn módszeres” ellenőrzést hajtunk végre. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a járművezetőknek csak az alkoholtesztet kell megfújniuk. Nincs igazoltatás, nincs a gépjármű tüzetesen átvizsgálva, csak az alkoholfogyasztást ellenőrizzük. A járművezetőnek az elektromos alkoholteszterbe kell belefújnia, ezek már nem csak azt mutatják, hogy pozitív vagy negatív a szonda, hanem pozitív eredmény esetén konkrét értéket is mutatnak – nyilatkozta Éder Tamás, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezető-helyettese.

Ittas vezetésért a több százezer forintos pénzbüntetésen kívül akár a jogosítvány elvétele, valamint felfüggesztett vagy letöltendő szabadságvesztés is járhat.

– Ha a járművezetők alkoholt fogyasztanak semmi esetre se üljenek autóba. Amennyiben mégis megszomjaznak, akkor az alkoholmentes söröket preferálják, már elég sok ízben lehet kapni őket, úgyhogy javaslom ezeket elfogyasztani, mivel ezek nulla százalékos alkoholtartalmúak – tette hozzá Éder Tamás.

A szakértők szerint még mindig gyakori és nagyon komoly problémát jelent az ittas vezetés. Érdekesség, hogy az elmúlt évben a Nagykanizsai Rendőrkapitányság illetékességi területén majdnem kétszáz olyan sofőrt állítottak meg a rendőrök, akik alkoholfogyasztás után indultak útnak.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.