1848-49: egy környékbeli lakos kiemelkedő cselekedetéről is írnak a könyvekben

Miután a nagykanizsaiak felszabadították magukat, városunk az új ellenállás központjává vált - emlékeztetett Czupi Gyula. Történelmi visszatekintő sorozatunkban a Halis István Városi Könyvtár igazgatója ezúttal az 1848-49-es forradalom és szabadságharc muraközi eseményeiről számolt be.

1848. október közepén Perczel Mór seregei Nagykanizsára és környékére vonultak, mivel várható volt, hogy az onnan kiűzött ellenséges, horvát csapatok bármikor újra támadásba lendülhetnek. Perczel néhány ezer fős csapata átlépte a Murát, a folyót védő horvát és osztrák katonaságot pedig a Dráván, illetve az osztrák-magyar határon túlra űzték. A hadiesemények sikeresek voltak, rövid idő alatt az egész Muraköz felszabadult. Mint arra Czupi Gyula rámutatott: egy környékbeli lakos kiemelkedő cselekedetéről is írnak a könyvekben: a molnáriból származó legény átúszott a folyó horvát oldalára, elkötött egy kompot és áthozta a magyar oldalra. Ezzel már a csapatokat könnyen át tudták szállítani.

– Ide jöttek először az elfogott hadifoglyok, ide hozták a sebesülteket, mindegy, hogy magyarok voltak, vagy a horvát területről jöttek. Az Alsó-templom kórházzá alakult, komoly átalakítások történtek. Egyébként már megkezdődött az is, hogy fertőző betegségek megjelentek, tehát külön kellett arra tekintettel lenni, hogy a fertőzések ne terjedjenek. Azért választottuk ezt a helyet, ahol most erről mesélek, mert a Deák térnek bizonyos részei akkor már léteztek. A déli falának bizonyos épületei megvoltak már akkor is. Azóta sokat alakultak, változtak is, de a mögöttem található épület az egészen biztosan látta ezeket az eseményeket és biztosan itt vonultak el a seregek – mondta el Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)