Fokozottan be kell tartani az autópályán érvényben lévő szabályokat

A követési távolság be nem tartásából adódó összekoccanások okozzák a legtöbb balesetet az autópályás közlekedés során – tudtuk meg Valgut Zoltántól, az eszteregnyei autópálya alosztály vezetőjétől. Zala megye gyorsforgalmi úthálózatának forgalma a nyári szezonban jelentősen megnő. A szakemberek szerint az ütközések elkerülhetők, ha előre, pontosan megtervezzük az utazásunkat.

Magyarországon jelenleg mintegy 1700 kilométernyi autópályán közlekedhetünk, ebből a Zala megyei szakasz 75 kilométer. Valgut Zoltán hangsúlyozta: a turistaforgalom fellendülésével, valamint a melegebb időjárási körülmények miatt fokozottan be kell tartani az autópályán érvényben lévő szabályokat.

– Elsősorban ugye egy párhuzamos közlekedésre alkalmas útszakaszról beszélünk. Tehát a jobbra tartási kötelezettség itt is él. Lényeges, hogy autópályán sosem fordulunk meg, illetve sosem hajtunk végre hátramenetet. A leállósávot csak veszélyhelyzetben vesszük igénybe. Tehát, ha a járművezető elfáradt, akkor semmiképpen sem a leállósávon álljon meg, hanem vegye igénybe az erre kijelölt pihenőhelyeket, illetve benzinkutat – nyilatkozta Valgut Zoltán, a ZMRFK Eszteregnye Autópálya Alosztály vezetője.

Sokan a kalaptartóra pakolnak, ami miatt aztán nem tudják ellenőrizni a mögöttes forgalmat – említette stábunknak Furdán János. Az autósoktató szerint általában a vidékieknél vagy azoknál fordul elő probléma, akik ritkábban utaznak autópályán. Azt javasolja: a jármű sebességére felhajtás és lehajtás során fokozottan figyeljünk.

A kialakult sebességgel hajtsunk le a lassító sávba és csak ott kezdjünk el fékezni. Ha hosszú utat teszünk meg, akkor mindig ellenőrizzük a lehajtónál az autónk kilométeróráját is. Sokszor elkövetjük azt a hibát, hogy megszokjuk a monoton tempót az autópályán és azt hisszük a lehajtónál, hogy ez a sebesség nem olyan gyors, közben a kanyarban kiderül, hogy ez mégis gyors lesz. Hozzászokunk a viszonylag magas sebességhez – mondta Furdán János, a Start Autósiskola oktatója.

A szakértők azt is ajánlják, hogy indulás előtt tájékozódjunk az útszakaszról, tervezzük meg a pihenéseink helyét és idejét.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)