Kormányinfó: ismét nemzeti konzultáció indul a gazdaság újraindításáról

Törlik a védettségi igazolványát azoknak, akik nem veszik fel mindkét védőoltást – ezt Orbán Viktor jelentette be a mai Kormányinfón. A miniszterelnök arról is beszámolt, hogy engedélyezik a 12 éven felüliek oltását, valamint a kormány ismét nemzeti konzultációt indít a gazdaság újraindításáról.

A tájékoztatóból kiderült: nem szerveznek kampányt a 12-16 év közöttiek oltására, a döntést ezzel kapcsolatban a gyerekek szüleinek kell meghozniuk. Ha ők úgy döntenek, hogy be akarják oltatni a gyermeküket: a szokott rendben kell jelentkezniük a vakcinára. Mint elhangzott: jelenleg 137 ezer olyan ember van az országban, aki nem vette fel a második oltását.

– Azt a döntést hoztuk, hogy akinek lejárt a második oltásra kijelölt határideje és nem veszi fel az oltást, azt törölni fogjuk a védettségi igazolvány nyilvántartásából. Tehát el fogja veszíteni az első oltás után kiadott védettségi igazolványát és nem tud elmenni olyan helyekre, ahova el tudna egyébként, ha a második oltását is felvette volna – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Az újabb nemzeti konzultáció témája a gazdaság újraindítása, a stabil gazdaság megteremtése, valamint a magyar gazdaság megerősítése lesz.

– Nemzeti konzultációt fogunk indítani, mert minden egyes válságkezelésnél azt csináltuk, amikor hozzá kellett igazítani Magyarországot a megváltozott körülményekhez, hogy a legfontosabb kérdésekről tartottunk nemzeti konzultációkat. Így volt ez a pénzügyi válság utáni időszakban, így volt a migrációnál és így lesz most is, a koronavírus végezetével. Meg akarunk hozni a konzultáció segítségével néhány döntést, de azt szeretnénk, ha ezek a későbbi kormányzati döntések a lehető legnagyobb egyetértést élveznék – fogalmazott Orbán Viktor.

A kormány arról is tárgyalt, hogy a minimálbért egy vagy több lépésben bruttó 200 ezer forintra emelnék meg.

K.R.

(Borítókép: Kanizsa TV)