Kreatív formában, csúcstechnológiákkal találkozhatnak az iskolások az egyetem táborában

facebook megosztás

Természettudománnyal és informatikával ismerkedhetnek a gyerekek a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdasági Egyetemi Központ táborában. Az intézmény már negyedik alkalommal szervezte meg az egyhetes programsorozatot. A június 21-től 25-ig tartó turnusban 28 általános iskolás vesz részt.

Az egyetem és a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ tudatosan, a körforgásos gazdaság témakörei szerint építették fel a napközis tábort. A szervezők elmondták: fontos, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban elkezdjenek ismerkedni az ehhez kapcsolódó tudományterületekkel. Náluk a feladatokon keresztül kézzelfoghatóan, a gyakorlatban is tapasztalatot szerezhetnek.

– A gyerekek nagyon élvezik, minden egyes pillanatát. Mivel próbáljuk úgy szervezni, hogy ne legyenek ismétlődések, mindig új feladatokat kitalálni, ezáltal a gyerekek érdeklődési körét még szélesebbre tudjuk nyitni. Nagyon nagy örömmel jönnek, kicsit siránkoznak délután, amikor haza kell menniük. Ez is egy pozitív visszajelzés napi szinten a gyerekektől – nyilatkozta Gerencsérné Berta Renáta, a PEN Körforgásos Gazdasági Egyetemi Központ főigazgató-helyettese.

Az informatikai tudását robotprogramozással, termékösszerakással, valamint szoftverfejlesztéssel bővítik a fiataloknak. Ahogy Jaskó Szilárd, az Informatikai Tanszék vezetője fogalmazott: így kreatív formában, csúcstechnológiákkal találkozhatnak az iskolások.

Azt gondolom, hogy ez a három spektruma az informatikának ugyan összekapcsolódik, de mégis három távol álló terület. A gyerekeknek egy jó rálátásuk lesz arra, hogy mitől is működik a mai világunk, mi is az az információs társadalom, hogyan kell a gépekkel együtt dolgozni, hiszen a jövő egyik nagyon fontos kihívása az lesz, hogy az ember-gép kapcsolat minél jobban fejlődni fog. Az embereknek pedig ne okozzon lelki sérülést, ha egy géppel kell majd a jövőben együtt dolgoznia – mondta Jaskó Szilárd, a PEN Körforgásos Gazdasági Egyetemi Központ tanszékvezető docense.

Több évre visszanyúló együttműködés jellemzi a MOL és a PEN kapcsolatát. A MOL szervezete is úgy gondolja: a körforgásos gazdaságban nagyon fontos a társadalom szemléletformálása, valamint az új generációk felelősségvállalása.

Itt a Pannon Egyetemen is ebben a táborban arról beszélgettünk a gyerekekkel, hogy ők is már az iskolaévek után, illetve akár, ha a Pannon Egyetem hallgatói lennének vagy azt követően a leendő Science Park kutatóivá válhatnak, akkor ők is a vállalatunkkal együtt tehetnének lépéseket ezeknek a kihívásoknak a megoldásában – fogalmazott Goldfahrt József, a MOL Olajipari Vegyianyagok és Technológiák Szervezetének vezetője.

Az egyetemnek nem titkolt célja, hogy a táborozó gyerekek egy nap majd az intézményük hallgatói legyenek.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.