Lubics Szilvia legújabb könyvében az extrém futóversenyeken szerzett élményeiről számol be

Könyvbemutatóval egybekötött előadást tartott Lubics Szilvia tegnap a Hevesi Sándor Művelődési Központban. Az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese - legújabb kötetében - az extrém futóversenyeken szerzett élményeiről számol be az érdeklődőknek.

Az ultrafutó első könyvében a 2014-es Sparthatlon diadalig olvashattunk a személyes tapasztalatokról. A második, „A homokdűnén túl” címet viselő alkotásból pedig az azóta eltelt időszakról tájékozódhatunk. Ez a mű egyébként már 2020 októberében megjelent, de a pandémia miatt eddig nem volt lehetőség szélesebb körben bemutatni.

– Kezdve a Halál-völgyben való futással. Benne vannak a sivatagok, Atacama-, Namíb-sivatag, és érinti az összes többi „kis versenyt”. Például a 100 mérföldest Amerikában. Az ezekre való részben a felkészülést, részben az ottani környezetet, ami azért elég különleges, a sivatagokat, illetve az ottani körülményeket bemutatva ؘ– nyilatkozta Lubics Szilvia ultrafutó.

Lubics Szilvia az extrém versenyekre való felkészülései során mindig az adott helyszín sajátosságait, nehézségeit próbálta az itthoni edzésein megteremteni.

– Versenyenként mindig más volt. Volt, hogy a meleg volt a nehézség. A Halál-völgyben azért 50 fok felett van nappal a hőmérséklet. Nyilván olyan nincs Magyarországon, viszont van szauna, amit fel lehet fűteni és be lehet tenni futópadot. Tehát ott azért ki lehetett próbálni ezt. Viszonylag sokat készültem szaunában. Illetve, amikor csak 35 fok van, akkor felvesz az ember egy kis téli ruhát és fut benne délidőben egy pár órát – tette hozzá Lubics Szilvia.

A könyvnek - az elsőhöz hasonlóan - a futó férje, Lubics György az írója.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)