Nemzeti sírkertbe sorolt sírok újultak meg Keszthelyen

facebook megosztás

Egy város értékét az épületek, terek, az épített örökség mellett az ott élő emberek adják - mondta Manninger Jenő fideszes országgyűlési képviselő Keszthelyen, a Szent Miklós temetőben abból az alkalomból, hogy kilenc, nemzeti sírkertbe sorolt, felújított sírt adtak át.    

Manninger Jenő közölte: a sírokban, Keszthelyről lévén szó, többségében mezőgazdászok nyugszanak, de sportolók és régészek is vannak közöttük, akik közösségi, közéleti emberek is voltak, és a teljesítmény iránti elkötelezettségükkel máig érvényes példát mutattak.    

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója az ünnepélyes átadón kiemelte, a nemzeti sírkertbe sorolt sírok megújítása mellett az intézetnek stratégiai célja, hogy ezeket a sírokat, illetve az azokban nyugvó személyeket beemelje emlékezetpedagógiai programjába, vagyis - hasonlóan a nemzeti és történelmi emlékhelyekhez - olyan nagyjaink sírjait, mint például Kölcsey Ferenc, Kazinczy Ferenc, Benczúr Gyula, Eötvös József és Széchenyi István, minden középiskolás felkeresse.    

"A nemzeti sírkert olyan, állandóan bővülő kincse hazánknak, amelyet felkutatni, felújítani, megőrizni és a jövő generációinak átadni minden magyar kötelessége" - mondta a főigazgató.    

Nagy Bálint (Fidesz-KDNP), Keszthely polgármestere elmondta: a sírfelújítási program során olyan személyek sírja újult meg, akik egykor sokat tettek Keszthelyért. A városnak kiemelten fontos, hogy valamennyi közterülete, így a temetői is rendezettek, igényesek és méltók legyenek arra, hogy a keszthelyiek és az odalátogató vendégeik kegyelettel tudjanak megemlékezni elhunyt szeretteikről.    

A Nemzeti Örökség Intézete több mint kilencmillió forintból újíttatta fel a sírokat a kormány támogatásával. Az intézet a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsággal együttműködve minden évben összeállítja éves felújítási tervét, és ez alapján mintegy 30, nemzeti sírkertbe sorolt síremléket újít fel mintegy 75 millió forint értékben, a kormány támogatásával. A program részeként újult meg Keszthelyen Belák Sándor, Juhos Lajos, Lovassy Sándor, Darnay-Dornyay Béla és Manninger Gusztáv Adolf mezőgazdász, Csík Ferenc olimpikon, Csák Árpád régész-muzeológus, Lipp Vilmos premontrei szerzetes, valamint Ejury Lajos gyógyszerész, kémikus, Balaton-átúszó sírja.

MTI

(Borítókép: Keszthelyi TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.