23. alkalommal rendezik meg a Zalakarosi Bornapokat

Újra várják a borházak a fürdőváros vendégeit – egy év kihagyás után tegnap megnyitották a Zalakarosi Bornapokat. A rendezvényen a nyaralók és a gyógyulni vágyok egész hétvégén a térség legjobb nedűiből kóstolhatnak.

A zalai Da Bibere Borlovagrend bevonulásával kezdődött a többnapos programsorozat csütörtök este, a frissen felavatott zalakarosi korzón.

– Büszkék vagyunk rá, és azt mondtam, hogy emberek, csoportjaink, lakosság, turisták, örüljünk ennek a lehetőségnek, és éljünk vele. Hiszen nekünk kell élettel megtölteni, és ez csak rajtunk múlik. Örömteli ez a látogatóközpont, ez a rendezvénytér, csak jó programok és jó hangulat kell hozzá – mondta Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere.

Zalakaros már a 23. alkalommal rendezi meg a bornapokat, az idei eseményen részt vett Koczor Kálmán is, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnök-nagymestere. Úgy gondolja, hogy ez a borvidék – csakúgy, mint a magyar borkultúra - sokkal több elismerést, megbecsülést érdemelne, mint amennyi elhangzik róla.

– Igenis vagyunk olyan emberek, és kell, hogy legyen bennünk olyan tartás, mint bárki másban Európában, vagy Európán kívül. Mert biztos, hogy tudunk olyan minőséget az asztalra letenni, a fogyasztók poharába beletölteni, és biztos, hogy tudunk olyan élvezeti értékeket nyújtani a fogyasztóknak, hogy irigylésre méltók lehetünk – fogalmazott Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnök-nagymestere.

A nyitóünnepségen a „Város bora kitüntető címeket is átadták. Zalakaros vörösbora idén Vig Zsolté lett.

– Vörösbor kategóriában sikerült részemről egy merlot és cabernet franc házasításából, a 2018-as évből ezt a címet elnyerni. A borról talán annyit érdemes tudni, hogy egy többéves hordós érlelés során kialakul egy szép karakter, ennek a kettő fajtának a házasításából próbáltunk kialakítani egy nagyon harmonikus, szép összhangot kihozni. Egy szép házasítás és pici palack érlelés után került most a bírálók elé, akik más jelentkezők mellett a legszebbnek minősítették – mesélte Vig Zsolt borász.

A Zalakaros város fehérbora címet a Cezar Pincészet érdemelte ki. A fürdőváros új korzóján a borházak mellett egész hétvégén színes programok és koncertek várják a vendégeket.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)