A gondozatlan birtokokra is beköltöznek a vadon élő állatok Nagykanizsa környékén

Vadon élő állatok is egyre gyakrabban beköltöznek az elhagyott, gondozatlan birtokokra, lakott területen belül is. A Közterület-felügyelethez az utóbbi időben a kaszálással kapcsolatos problémákon kívül, a telkek nem kívánt lakói miatt is több megkeresés érkezett.

A nagykanizsai Közterület-felügyeletet elsősorban az elburjánzott növényekkel összefüggő panaszokkal keresik fel. Önkormányzati rendelet írja elő, hogy az ingatlan tulajdonosa évente minimum két alkalommal köteles a hozzá tartozó területet lekaszálni. Az állatokkal kapcsolatos gondoknál azonban csak külterületeken van intézkedési jogkörük.

– A Közterület-felügyeletet több alkalommal is megkeresik, volt például nemrégen ez a róka. De vannak nekünk mezőőreink, akik külterületen teljesítenek szolgálatot. Ott előfordulnak őzek, disznók… bár ebben az esetben riasztó lövést tud leadni a mezőőr, ott el tudják zavarni a termőföldről a vadállatokat – nyilatkozta Bakonyi Tamás, a Közterület-felügyelet vezetője.

A felügyeletnek belterületen nincs intézkedési jogköre a vaddal szemben. Mint azt Bakonyi Tamás elmondta: ők csupán az illetékes vadásztársaságot tudják értesíteni. A jogi helyzet viszont az ő esetükben sem teljesen egyértelmű.

– Abszolút aktualitása van a kérdésnek. Gyakorlatilag a nagyvad állomány elszaporodása és kicsit talán a kertek, magánterületek gondozási hiánya is okozza ezt a helyzetet. Illetve szaporítja ezeket az észleléseket napjainkban. A teendő nehézkes. Hiszen a területileg illetékes vadászatra jogosultnak nincs mozgástere, vadászati tevékenységet zártkertben, belterületen nem folytathat – mondta el Góber Zoltán, az Erdészeti Dolgozók Vadásztársaságának elnöke.

A szakember azt mondta: ugyan riasztási tevékenységben tudnak segítséget nyújtani a lakosságnak, de konkrét probléma esetén a vadásztársaságoknak azonnali intézkedésre nincs lehetőségük.

– Véleményem szerint első körben vélhetően a területileg illetékes jegyzőt kell értesíteni, és valahol elérni a terület tulajdonosát, hogy megkezdje a terület gondozását, illetve felszámolja azt a mértékű rendezetlen területet, ahol a vad búvóhelyet és akár élelmet talál magának – tette hozzá Góber Zoltán.

Az Erdészeti Dolgozók Vadásztársasága saját illetékességi területén több alkalommal kapott megkeresést hasonló okok miatt. A vad távoltartását riasztó módszerekkel segítik, a hozzájuk forduló lakosságot pedig minden esetben tanácsokkal látják el.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)