A tűzoltó a nyári viharok, felhőszakadások veszélyeire, a viharvadász az égbolt szépségeire hívja fel a figyelmet

Nem szabad fa alá menekülni a vihar elől és az esernyő használata sem tanácsolt felhőszakadás, villámlás esetén. Bangó Szilárd, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője elmondta: elsősorban a nyári időszakban jellemzőek a hirtelen lesújtó viharok, ahogy azt már idén is megtapasztalhattuk. Bár többségében anyagi kárral járó balesetekhez riasztják a tűzoltókat, személyi sérülést is okozott már egy-egy nagyobb esőzés.

A korábbi években rendre elöntötte a környező településeket néhány hevesebb felhőszakadás. Egy éve beszámoltunk arról a július 25-i esőzésről, amelyet követően Kisrécse, Palin és Liszó is úszott az árban. Bangó Szilárd szerint ezekben a hónapokban muszáj rendszeresen követni az időjárás-jelentést és nem szabad félvállról venni a tudósítást. A javaslatok szerint, ha valakit utolér a vihar, jobb, ha megpróbál minél előbb zárt térbe menekülni.

– Például, aki fürdőhelyen fürdőzik, az ne legyen a vízben és ne legyen a tóparton, ha elindul a villámlás, mert rettentő módon ki van téve a villámcsapás veszélyeinek. Nem szerencsés fa alá se menekülni, mert ott is villámcsapás érheti az embert, hisz a fák vagy az olyan különböző tárgyak, amik a terepből kiemelkednek, azok gyakorlatilag villámhárítóként működnek és a közelébe menekülő embert is akár halálos villámcsapás érheti. Tehát mindenképpen a javaslatunk, hogy zárt térbe meneküljenek az emberek: lakásba vagy üljenek be az autójukba, de ne fogják meg az autó fémrészeit – nyilatkozta Bangó Szilárd, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője.

Bár életveszélyes, mégis akad olyan, aki nem elmenekül előle, hanem kergeti a vihart. Harcz Endrét gyerekkora óta foglalkoztatják a meteorológiai jelenségek, előfordult már, hogy 600 kilométert utazott azért, hogy lencsevégre kaphasson egy villámcsapást.

– Sokan felhívnak vagy szólnak, hogy esik az eső, megyünk-e viharvadászni. Ugye nem az esőt vadásszuk, sokan nem teljesen értik, hogy ez miről is szól. Arról, hogy ezek a szupercellák akkor alakulnak ki, ha megfelelőek a légköri állapotok. Ezek jól vadászhatók és szép felhők, tehát optikailag is jól néznek ki és rendkívül érdekesek a benne zajló folyamatok. Régen nem volt mindenkinél fényképezős telefon és nem tudtak fényképeket készíteni róla – árulta el Harcz Endre viharvadász.

Igazán kedvező felvételeket jól belátható, panorámás helyszíneken lehet készíteni.

K.V.