Augusztus közepéig óvatos közlekedésre intenek a szakemberek

facebook megosztás

Elkezdődött az őzek násza. Ebben az időszakban – nagyjából július közepétől augusztus közepéig - több alkalommal, akár nappal is lehet találkozni az őzekkel az erdősült megyékben, így például Zalában. A szakemberek fokozott óvatosságra intik a közutakon közlekedőket.

Az üzekedés közepén vagyunk, tehát megnőtt az őzek nappali aktivitása. Az állat a közutakon is gyakrabban előfordulhat és összeütközhet a gépjárművekkel – mondta el Góber Zoltán, az Erdészeti Dolgozók Vadásztársaságának elnöke. Mint fogalmazott: ilyenkor az őz távolságtartó viselkedése megváltozik.

– Természetesen ilyenkor egy kicsit elveszti a fejét, hajtja a sutát, sok esetben közúton keresztül, mert nyilván ezzel az élőhelyén találkozik. Gyakrabban szem elé kerül, és sajnos gyakrabban gépkocsi elé is kerülhet. Ebben az időszakban a vadászatra jogosultak mindig felhívják erre a figyelmet – nyilatkozta Góber Zoltán, az Erdészeti Dolgozók Vadásztársaságának elnöke.

Erdővel körülvett útszakaszon ebben az időszakban sokkal óvatosabban kell vezetni – intett a szakember. Nem csupán éjszaka, hanem nappal, világosban is. Egy esetleges ütközés során pedig mindenképpen értesíteni kell a hatóságokat.

– Az aktív időszak azt lehet mondani augusztus közepével lezárul, tehát július közepétől augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka. Ütközés esetén a hasznos gyakorlat az, hogy értesíti a rendőr hatóságot a gépjárművezető, ők kimennek helyszínelni, értesítik az illetékes vadászatra jogosultat. Ők kimennek, ellátják a vadat, vagy elszállítják a helyszínről. A gépjárművezető a rendőr hatósággal az adatait, illetve a baleset körülményeit rögzíti – tette hozzá Góber Zoltán.

Góber Zoltán továbbá felhívta a figyelmet arra: egy esetleges ütközés alkalmával a vad eltulajdonítása – mivel állami tulajdon – bűncselekménynek minősül.

V.A.

((Borítókép és fotó: dasblog.hu/Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.