Extraligásoktól a paralimpiáig

Szokásos, az idényét követő díjátadó ünnepségét tartotta meg a Kanizsa Sörgyár SE asztalitenisz klubja, melynek keretében az egyesület részéről értékelték is egyben a mögöttük hagyott - 2020-21-es - szezont.

A kanizsai pingpongozók értékelése alkalmával mindenképpen az élre kívánkozik, hogy a KSSE női első számú együttese a 2012-13-as pontvadászat után 2020 őszén ismét az Extraligában rajtolhatott. Jakabfi Imre, az egylet elnöke több más téma értelemszerűen erre is kitért.


Volt minek örülni a Kanizsa Sörgyár SE asztaliteniszezőinek, hiszen a 2020-2021-es idényről érmek sora árulkodik

Fotó: Polgár László

- Sportegyesületünk a múlt szezon különböző bajnoki pontvadászataiban hat csapatot indított, négyet a Nemzeti Bajnokság, kettőt a Zala megyei megmérettetésen belül – fogalmazott a nagykanizsaiak elöljárója. - Női első együttesünk az Extraligában, a második számú az NB I Észak-nyugati csoportjában, a férfi első számú egységünk az NB II Dél-nyugati csoportjában, második legénységünk pedig az NB III Dél-dunántúli mezőnyében rajtolt. Ezek mellett a férfi hármas és négyes jelű formációnk a megyei bajnokságban vívta meccseit, ezzel összességében mondhatni egyedi módon a bajnoki rendszer minden szintjén képviseltette magát klubunk.

Az előzetes célkitűzésekről is esett szó természetesen.

- A női Extraligában az volt a fontos, hogy biztos bennmaradó helyen végezzünk, az NB I-es, NB II-es, valamint NB III-as csapataink esetében pedig az élmezőnyt jelöltük meg, a megyés együtteseknél pedig fogalmazzunk így, a dobogót vártuk. Mindezeket sikerült is nagyrészt elérnünk, hiszen a női Extraligában újoncként – az eddigi legjobb eredményként elkönyvelve – az ötödik helyen zárt a csapat, az NB I-es hölgyek ötödik, férfi egyes gárdánk az NB II-ben negyedik lett, a szintén újonc NB III-as férfi egységünk harmadik pozíciót ért el, míg a férfi megyeiben harmadik egységünk ezüstéremnek örülhetett.

A Kanizsa Sörgyár SE elnöke, edzője részletesebb elemzésbe is bocsátkozott.

- Nyugodtan állíthatom, a magyar női Extraliga Közép-Európa legerősebb bajnoksága. Amellett, hogy a magyar női asztalitenisz még mindig nagyon erős, román, horvát, valamint szerb válogatott játékosok is emelik a színvonalát. Mi is kihasználhattuk az új szabályokat, vagyis azt, hogy egy asztaliteniszező több bajnokságban is szerepelhet, mellyel egy-egy külföldi szerepeltetése sokkal olcsóbbá is vált. Két pingpongozót igazoltunk a román Arina Singeorzan, iletve a szerb Radmila Tominjak személyében, közülük Arina szerepelt többször, egyben a bajnokság egyik legjobb játékosa is lett úgymond 75%-os teljesítményével. Ő olyan kiválóságokat is legyőzött, mint most az olimpián is szerepelő Fazekas Mária. Radmila fiatal szerb válogatott, első külföldi évében szintén jól teljesített. Mátrai Alexandra és Végh Zsuzsanna az NB I után az Extraligában is igazi húzóembereink voltak. Turner Andrea sajnos megsérült, így nem tudott csapatunknak segíteni, két fiatalunk, Orbán Flóra, valamint Kovács Melánia pedig a tavasz folyamán kapott szerepet, ők a jövő emberei. A mezőnyből a Budaörs és az Erdért kiemelkedett, az első négybe jutott még a Szekszárd és a Kecskemét, s ugyan titkon reménykedtünk abban, hogy valamelyiküket sikerül elcsípni, de csupán megszorongatni tudtuk őket. A final four-ba jutás nem sikerült, de a női Extraligában így is az eddigi legjobb helyezésünket értük el. A női NB I Észak-nyugati csoportjában sportolóink ötödik helyükkel helytálltak.

- A férfi NB II-ben érdekesen alakult a helyzet, mivel a pandémia miatt több extraligás játékos nem tudott külföldre utazni, emiatt az NB I-ben és NB II-ben játszottak folyamatosan, emelve is persze a bajnokságok színvonalát. A PEAC, a Dunaújváros és a székesfehérvári Szondi bombaerős lett, a KSSE remek játékkal azonban sokáig a harmadik helyen tanyázott - hazai pályán legyőzte például az Újvárost - és csak az utolsó körben szorult le a dobogóról. Ez az együttes legtöbbször a Berdár Norbert, Nemes Szilárd, Zborai Gyula, Nagy Emil összeállításban szerepelt, de rajtuk kívül fiataljaink, Szerdahelyi Krisztofer, Lenkovics Lóránt, illetve Söjtör Roland is asztalhoz léphettek. A férfi NB III-ban újoncként a biztos bennmaradás volt a kanizsai cél. Ősszel az ötödik helyen zártak, tavasszal aztán remek fél szezont produkálva az utolsó meccsükig veretlenek maradtak, amivel meg is szerezték a harmadik helyet. Az alapcsapat ezen a szinten a Szerdahelyi, Halász Lajos, Varga Zsolt, Salamon Attila négyessel állt ki, illetve kihasználhattuk, hogy nők is játszhatnak a férfi csapatokban, ezzel Végh és Mátrai is beszállhatott néhány meccsükre. Rajtuk kívül szerephez jutott még Dömötör Sándor, Jakabfi Imre, Szarka Sándor, Patard Máté, Lenkovics és Söjtör. A megyében két férfi együttesünk szerepelt, a harmadik számútól vártunk dobogós helyet és ők meg is szerezték az ezüstérmes pozíciót a Zalakomár mögött. A négy rutinos asztaliteniszezőn, Gerencsér Miklóson, Jakabfi Imrén, Dömötör Sándoron, Szarka Sándoron kívül Lenkovics, Söjtör, Patard, Németh Letícia és Orbán is ütőt ragadhatott.

S akkor az egyesület olimpiai „kötődéséről”.

- A fogyatékkal élők szakosztályában mozgássérült, hallássérült és enyhén értelmi fogyatékos játékosaink sportolnak asztalitenisz, tenisz sportágakban. Szinte valamennyien válogatottak, eredményesen szerepelnek az országos bajnokságokon, versenyeken, a legkiemelkedőbb eredményt pedig az utóbbi hetekben Zborai Gyula, mozgássérült asztaliteniszezőnk érte el, aki kijutott a tokiói paralimpiára.

P.L.