Idén még nem volt jelentős mértékű kagylópusztulás a Csótón

Eddig nem volt jelentős mennyiségű a kagylópusztulás a Csónakázó-tóban az idei nyáron. Mint azt Szépligeti Ferenctől, a Zrínyi Horgászegyesület elnökétől megtudtuk: néhány kagylótetemet ugyan feldobott a víz az előző héten, de a kagylópusztulás a szakemberek szerint a forró, nyári napokban általánosnak mondható. 

Látható volt, de nem nagy mennyiségben egy bizonyos kagylófaj, az amuri kagyló pusztulása a hétvégén megérkezett esőzést megelőzően – mondta el Szépligeti Ferenc. 

– Azt tudni kell, hogy a kagylók, az amuri kagylók pusztulása teljesen általános jelenség a nyári, forró napok következtében. Az amuri kagyló idegenhonos, invazív faj, nem igazán kedveli az európai és a magyar klímát. A hirtelen felmelegedő víz és az üledék bomlásából is származó oxigénhiányra is nagyon kritikusan reagál. Illetve a magyar vizekben létezik egy olyan atka faj, ami ezt a kagylót megtámadja –  mondta Szépligeti Ferenc, a Zrínyi Horgászegyesület elnöke.

Az elmúlt hetekben tapasztalható hőség következménye továbbá az is, hogy a tó vízszintje nagymértékben lecsökkent. 

– Az idei nyár kritikusnak mondható, tulajdonképpen hetek óta nagyon kevés csapadék esett, nagyon forró időszakon vagyunk túl. A tóból átlagosan 25-30 centi víz hiányzik –  tette hozzá Szépligeti Ferenc, a Zrínyi Horgászegyesület elnöke.

A szakember hangsúlyozta: az idegenhonos kagylók kismértékű pusztulása nem okozott semmiféle problémát, az őshonos fajoktól sem vesznek el még több életteret. 

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)