Kétszáz kanizsai bérlakás téli fűtése megoldatlan egyelőre

A nem megfelelő állapotuk miatt mintegy 200 kanizsai bérlakásban zárja le a kéményt hamarosan a katasztrófavédelem. Zakó László, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta: a probléma megoldható a kémények kibélelésével vagy azzal, ha a társasházak elektromos fűtési rendszerre váltanak. 31 ingatlan esetében már a határozat is megszületett arról, hogy a lakók a továbbiakban nem használhatják a tüzelőberendezést, így a téli időszakig mindenképpen lépni kell az ügyben.

A Platán sor egy különösen érintett utca a problémában – mutatott rá Zakó László. Itt majdnem hatvanéves, termofor kémények vannak a házakban, ezek az elmúlt évtizedek alatt annyit roncsolódtak, hogy akár életveszélyt is jelenthetnek a lakókra nézve.

– Most zsinórban zajlanak azok a lakógyűlések, ahol a lakók és az önkormányzat, mint tulajdonos, döntést hoznak a jövőt illetően. Összesítettük a határozattal már lezárt kémények listáját, és a helyreállítás vagy a felújítás költségvonzatát. 26 és félmillió forint, ami az önkormányzatot terheli. Az ingatlanok az önkormányzat tulajdonai, és a kémény is a lakóingatlan elválaszthatatlan részét képezi – mondta el Zakó László, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

A vagyongazdálkodás vezérigazgatója a legutóbbi közgyűlésen felhívta rá az önkormányzat figyelmét, hogy a bérlakások fűtését télig mindenképpen meg kell oldani.

– Sajnos bevált a jóslatom a Citromszigetet illetően, hogy ott milyen bajok lehetnek. Nem telt bele egy hét, és részben leégett a Dózsa 73. tetőszerkezete. Erről pedig jeleztem, ha nem lép időben az önkormányzat, akkor itt télen akár fagyoskodni is fognak a bérlőink. A felelősség az önkormányzaté, mint ahogy mondtam: a bérlakások az önkormányzaté, így az ő költsége kell, hogy legyen a kémények helyrehozatala, illetve felújítása – tette hozzá Zakó László, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

Az előírásokat, a költségeket, valamint a tél közeledtét tekintve is nagyon szűk a lakók mozgástere. A 200 érintett bérlakás kéménybélelése vagy fűtés-korszerűsítése mintegy 220 millió forintba kerülne a városnak.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)