Könnyen tragédiába torkollhat a nyári pihenés, a mezőgazdasági tüzekkel is vigyázni kell

Továbbra is érvényben van a harmadfokú hőségriadó az egész ország területén. A kánikula idején a vízparton tartózkodóktól a szakemberek azt kérik, hogy felhevült testtel semmiképpen ne menjenek a vízbe. A katasztrófavédelem pedig a mezőgazdaságot érintő tüzekre hívja fel fokozottan a figyelmet. A hosszan tartó szárazság miatt elég egy kis szikra is ahhoz, hogy több hektárnyi föld lángba boruljon.

Sokan választják a vízpartot, hogy elviseljék az átlagosnál forróbb napokat, azonban a szakértők szerint ilyenkor sem szabad megfeledkezni az óvatosságról, ugyanis a nyári pihenés sajnos könnyen tragédiába torkollhat. Vasárnap egy fiatal testvérpár fulladt bele a Balatonba, amikor a gumimatracukról valamilyen módon a vízbe csúsztak. A vízimentők a 13 és 17 éves fiúkat gyorsan elkezdték keresni, de már nem tudták megmenteni az életüket. Az ehhez hasonló esetek elkerülése érdekében tartózkodni kell a mélyvíztől, főleg megfelelő úszástudás nélkül. Ezen kívül a nagy hőségben nem szabad hirtelen a hideg vízbe menni.

– Felhevült testtel ne menjünk a vízbe, ha tele ettük magunkat lángossal, kolbásszal, hagyjunk egy kis időt az emésztésnek, ne menjünk a vízbe. Ha alkoholt fogyasztottunk pláne ne menjünk a vízbe. Ha sportoltunk, fociztunk kint a strandon, akkor ne az legyen, hogy berohanunk a hidegbe, mert a legerősebb fizikumú emberek – sajnos, ilyeneket is láttunk már, akiket ki kellett szedni a vízből, mert a saját lábukon már nem tudtak kijönni –, tehát a legerősebb fizikumú emberek is járhatnak úgy, hogy ezeket az eseteket a szervezetük nem éli túl – nyilatkozta Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szolgálatának kommunikációs igazgatója.

Az elmúlt egyhét során öt esetben kérték a zalai tűzoltók beavatkozását, elsősorban mezőgazdasági jellegű, de szabadtéri tüzekhez is - tudtuk meg Kósi Zsolttól. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: három esetben egy bálázógép gyulladt ki, és volt, hogy a tűz a tarlókra is átterjedt.

– Aratás következtében, illetve előtte is nagyon száraz most minden növény, így könnyen meglehet a baj. Ezért is tanácsoljuk azt, hogy például gabonatáblán vagy annak közvetlen közelében dohányozni gyakorlatilag tilos, és a munkagépek vezetőfülkéjében is, hiszen bármikor megtörténhet a baj. Javasoljuk azt is, hogy ilyenkor mellőzzük az autóban dohányzást. Rengeteg példát látunk, hogy az autóból kidobálják a csikkeket és ezek a csikkek egy kis parázzsal akár több hektáros területeket is letudnak égetni – mondta el Kósi Zsolt, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kósi Zsolt továbbá elmondta: az előző évekhez képest idén nyáron kevesebb a szabadtéri tüzek száma. A katasztrófavédelem munkatársai továbbra is kérik a lakosság odafigyelését, hogy elkerüljék a problémát.

K.R.

(Képek: Vízimentők Magyarországi Szolgálata/Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)