Koszorúztak és gyertyát gyújtottak a Roma Holokauszt áldozatainak emlékére

77 évvel ezelőtt, 1944 augusztus másodikáról harmadikára virradó éjszaka számolták fel az auschwitz-birkenaui cigánytábort, utolsó 3000 férfi, nő és gyermek lakóját kivégezve. A város és a helyi roma szervezetek vezetői – ahogy minden évben – ma délelőtt is lerótták a kegyeletüket az áldozatok emléke előtt a Vár utcai emlékműnél.

A roma szervezetek az 1990-es évek eleje óta rendszeresen megemlékeznek erről a napról. Teleki László, a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke úgy fogalmazott: elsősorban azért, mert nem szeretnék, hogy a feledés homályába merüljön mindaz, ami történt.

A fiataloknak, a jelenkor politikusainak és a jövő nemzedékének kell tudnia azt, hogy mi történt 1944. augusztus másodikán. Erről szól a nemzetközi roma holokauszt nap is, elsősorban, hogy több mint 3000 cigányt végeztek ki egyetlen egy éjszaka alatt Auschwitz-Birkenauban. Ez volt a legnagyobb gyilkosság, amit elkövettettek egyszerre Auschwitban vagy éppen bármilyen más lágerban – mondta el Teleki László, a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Ez az esemény egy szégyene a történelemnek, többet kellene beszélni róla és tanítani, hogy a jövőben semmiképpen ne ismétlődhessen meg ehhez hasonló – hangsúlyozta Horváth Jácint önkormányzati képviselő.

– Ennek nagyon hosszú előzményei voltak, már az 1800-as évek végétől elkezdték üldözni a romákat, és egy olyan gyűlölet politika épült fel, tulajdonképpen a 20. század első felében, amely ehhez a tragédiához vezetett. Vallási, származási, bőrszín alapján, nemzetiségi hovatartozás alapján különböztettek meg embereket, tették őket gyűlölet tárgyává, hurcolták el, és végül - tragikus esetben – ölték meg őket – fogalmazott Horváth Jácint önkormányzati képviselő.

Az eseményen Teleki László elnök, Balogh László polgármester, valamint Horváth Jácint önkormányzati képviselő mellett Kardos Ferenc, a Halis István Városi Könyvtár igazgatóhelyettese is beszédet mondott. Több helyi intézmény vezetője, illetve a környékbeli roma egyesületek képviselői pedig az emlékmű megkoszorúzásával és gyertyagyújtással fejezték ki tiszteletüket.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)