Megnyitotta az Energy Life projektet az Alapítvány az Autista Gyermekekért szervezet

facebook megosztás

 

Megnyitotta az Energy Life projektet az Alapítvány az Autista Gyermekekért szervezet. A program részeként funkcionális edzéseket tartanak majd a gyerekeknek és szüleiknek a mozgásközpontban, ezzel is segítve a fiatalok társadalmi integrációját.

A HACSuNK korábban 400 millió forintos uniós forrást nyert közösségi célok lebonyolítására, támogatására. Az akciócsoport keretösszegéből két projektre nyert támogatást az ALAUTI. Ennek köszönhetően a gyerekek csokiműhely-foglalkozásokon vehetnek részt. A mozgásközpontban pedig megfelelő körülmények között biztosított számukra a testmozgás, emelte ki Győrfi Anikó, az Alapítvány az Autista Gyermekekért kuratóriumi elnöke.

– Horizontális célokat tudunk megfogalmazni az egészséges életmód miatt. Az inkluzívitás miatt pedig az, hogy mégiscsak társas kapcsolatokat szerezhet, kimozdulhat, elmehet egy olyan helyre a gyerek, ami nem az otthona. Tehát egy kicsit bővíti az interakciós körét – nyilatkozta Győrfi Anikó, az Alapítvány az Autista Gyermekekért kuratóriumi elnöke.

Összesen kétmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Energy Life. Magyarné Szilárd Szandra a mozgásközpont tulajdonosa, és egyben edzője elmondta, személyesen is érintett, hiszen van egy 16 éves autista gyermeke.  A szakember egy képzésen is részt vett Budapesten, ahol további ismereteket szerzett arról, hogy milyen módon segíthető elő a fogyatékkal és autizmussal élők bevonása a testmozgásba.

– Minden gyermekhez meg kell találni az utat és a hangsúlyt, a hangnemet is, mert mindegyikük más és más. Ezért biztos, hogy mindegyiküknek más jellegű mozgást kell biztosítani. A Suhanj! Alapítvány nagyon szépen kialakította már magának az edzőtermet. A ciklikus mozgások, mint például a biciklizés vagy akár a kézzel tekerhető eszközök nagyon nagy segítséget nyújtanak. Az autistákra azért jellemző, hogy a monotonitástűrésük az nagyon nagy – mondta el Magyarné Szilárd Szandra, az Energy Life Fitness- és Rehabilitációs Mozgásközpont edzője, tulajdonosa.

Az egyéves program 2022. március 31-ig tart.  A sportfoglalkozás létszáma betelt, de a csokiműhelybe más hátrányos helyzetű gyerekek csatlakozását még várják a szervezők.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.