Megszűnik az ételkiszállítás kedvezményes áfakulcsa, lesz ahol árat emelnek, s lesz ahol nem

Megszűnik a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs az ételkiszállításra és elvitelre augusztus elsejétől. A kormány tavaly novemberben döntött az átmeneti áfakulcsról, ami így 27 százalékról 5 százalékra csökkent. A megkérdezett kanizsai éttermek egy része marad a régi árakon, de akad olyan is, aki kénytelen emelni a tarifákon.  

A javuló járványhelyzet miatt újra visszatér a korábbi áfakulcs, így a vendéglátó egységek kizárólag szolgáltatásnyújtás esetén alkalmazhatnak majd 5 százalékos áfamértéket – olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal weboldalán. Mint azt az üzletvezetőtől megtudtuk: a Kaszinó étteremben elsősorban nem a házhoz szállításon van a hangsúly, így az áfatartalom változását követően is meg tudják oldani, hogy ne kelljen árat emelniük.

– Az eddigi elviteles ételek áfája 5 százalékos volt, ezt kaptuk a kormánytól kedvezményként. Amikor ezt megkaptuk nem változtattunk árat. Ugyanígy fog történni most is. 27 százalék áfatartalma lesz az ételeknek, nem fogunk árat változtatni – mondta Kiss József, a Kaszinó Étterem üzletvezetője.

Egy néhány méterrel arrébb található helyi bárban azonban már egészen más a helyzet. Itt a vírus miatti bezárások előtt nem volt kiszállítás, csak helyben fogyasztás. A pandémia hatására hozták létre a házhoz érkező menüket, amit az akkori árakhoz alakítottak. Most viszont kénytelenek lesznek emelni a tételek árain.

– Hogyha bármilyen növekedés tapasztalható az árakban, teljesen mindegy, hogy milyen iparágról van szó vagy szolgáltatásról, akkor újra kell kalkulálni az árakat. Amikor 5 százalékról 27 vagy akár 18 százalékra való emelés történik bármiben, akkor újra kell kalkulálni az egészet, így valószínűleg mi növelni fogjuk az ebédmenüknek az árát, mivel csak ezeket szállítjuk ki jelenleg – nyilatkozta Bogár Péter, a Cserebogár Bár tulajdonosa.

Az üzlettulajdonosok szerint a jövőben még tovább nőhetnek az árak, amennyiben az élelmiszerárak is ilyen mértékben emelkednek.

H.R.

(Borítókép: Kanizsa TV)