Néptánc ruhához nyakéket, Nagyrécséről

Gyöngyékszer kollekciójával beválogatták a legjobb alkotók közé a nagyrécsei Fejéregyházi Évát a Kis Fekete 2021 névre keresztelt pályázaton. A felhívást a Hagyományok Háza Nyitott Műhely indította - többek között - népi kézművesek, iparművészek és egyéni alkotók számára.

A témaválasztás a Magyar Állami Népi Együtteshez kötődik, ugyanis idén ünneplik fennállásuk 70. évfordulóját. A pályázóknak ennek megfelelően, az együttes jelmeztárában megtalálható, kis fekete női ruhához kellett kiegészítőt készíteniük.

– A pályázathoz tartozott egy tervdokumentációs rész is, ahol a pályázóknak le kellett írni, hogy mi a tervezési koncepció. Milyen anyagokból, hogyan terveztek. Ez egy nagyon komplex pályázat volt, de úgy érzem, hogy sok mindenki sokat tapasztalt belőle, akik ezen a megmérettetésen részt vettek – mondta el Farkas Réka iparművész.

Fejéregyházi Éva 2014 óta fűz gyöngyöket Nagyrécsén. Ahogy olvasta a kiírást, azonnal tudta, hogy mit szeretne megvalósítani. Látványos és precíz munkáját végül a szakmai zsűri is elismerte azzal, hogy beválogatták a legjobbak közé.

– Jött az ötlet egyből, ugyanis előttem volt rögtön egy ruha. Egy kis estélyi, koktélruha egy szép dekoltázzsal. Akkor tudtam, hogy van itt a népi ékszerek között olyan, ami őcsényi rojtos nevezetű nyaklánc, ami egy gyönyörű szép V kialakítású. Úgy gondoltam, hogy egy ilyen dekoltázshoz ez a nyaklánc tökéletes lenne. Hozzá készítettem egy lógós fülbevalót és úgy gondoltam, hogy biztos jól fog mutatni egy szép frizurával – árulta el Fejéregyházi Éva gyöngyfűző.

A legjobb alkotásokat egy divatbemutató alkalmával, augusztusban mutatják be a közönségnek. Ezen kívül szeptemberben egy online katalógust is készítenek a munkákról, ebből az alkotókkal is megismerkedhetnek majd az érdeklődők. 

H.R.

(Borítókép: Kanizsa TV)