Rugalmas munkakörülményeket biztosítanak családos dolgozóiknak a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központban

facebook megosztás

Családcentrikus hozzáállással és rugalmas munkakörülményekkel támogatja a dolgozóit a Pannon Egyetem Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ. Az intézmény számára a kutatómunka támogatása mellett nagyon fontos a társadalmi felelősségvállalás. Jelenleg a munkavállalóik kétharmada családos vagy családalapítás előtt álló, fiatal nő.

A kutatóközpontban a női munkatársak átlagéletkora harmincöt év körül mozog – tudtuk meg Galambos Ildikó intézményvezetőtől. Mivel közülük többen már családanyák és sokan a közeljövőben tervezik a gyerekvállalást, így könnyebben átérzik egymás helyzetét. A karrier és a család egyensúlyban tartása érdekében pedig fontos a megfelelő munkahelyi körülmények biztosítása.

– Én azt látom, hogy azok, akik hozzánk jelentkeznek, sok esetben nagyon tartanak attól, hogy mi történik, ha kiderül, hogy ők fiatalok és csalásalapítás előtt vannak. Minden esetben megnyugtatjuk őket, hogy ez abszolút semmi problémát nem jelent. Sőt, egyébként azt tapasztaltuk, hogy a női kollégák - főleg a kisgyermekes kollégák -, ha visszajönnek gyesről vagy gyedről, utána az időmenedzsmentben nagyon magas szinten állnak. tehát nagyon jól össze tudják egyeztetni a munkát és az otthoni dolgokat – mondta el Galambos Ildikó, a Pannon Egyetem Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ intézményvezetője.

A Maász család egy éve, Tihanyból költözött Nagykanizsára. Elmondták: már az állásinterjún pozitívan fogadta őket az intézmény, nem kellett titkolniuk, hogy nagyobb fiuk mellé egy kistestvért várnak. A támogató közeg a munkába állást követően is megmaradt, ami a vírushelyzetben még inkább fontosnak bizonyult.

– Nagyon pozitív volt az, amikor a koronavírus-járvány próba elé állított minket, mert a terhesség alatt nagyon rizikós volt közösségbe járni vagy egyáltalán bejárni dolgozni. Tulajdonképpen a vezetőség vetette fel, hogy engem home office-ba küldenek, és amit tudok, azt csináljam meg otthonról. Úgyhogy az irodai munkát azt otthonról tudtam végezni – fogalmazott Maászné Zrínyi Zita, a Pannon Egyetem Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ tudományos munkatársa.

A pár a kapcsolatuk kezdetétől fogva egy munkahelyen dolgozik. Azt vallják: így könnyebben megértik egymás elfoglaltságait, az empatikus vezetőségnek köszönhetően pedig nem kell választaniuk a család és a karrier között.

– A munkahelyi problémákat így, hogy egy munkahelyen dolgozunk, nagyon jól látjuk mindketten. Ennek megvan az az előnye, ha egy munka tovább tart, vagy éppen éjszakába nyúlik vagy olyan időszak van, amikor jobban kell teljesíteni, mert akár egy pályázati beadási időszak van vagy egy műszertelepítésről van szó, és az tovább tart. Ez nekem is nagy könnyebbség, hogy a feleségem tudja, hogy ez miért fontos, miért nyúlik el – hangsúlyozta Maász Gábor, a Pannon Egyetem Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ tudományos munkatársa.

Zitát az otthon töltött idő alatt is több szakmai kérdésbe, tevékenységbe bevonja a kutatóközpont. Úgy érzi: ezekkel a feltételekkel gyorsan vissza tud majd rázódni a munkába, és nem éri hátrány a karrierjében.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.