Savanyúleves laska tésztával

facebook megosztás

A Mura menti horvát lakodalmak közkedvelt étele volt régen a savanyú leves. A kétnapos lakodalmak első napján ebédre szolgálták fel, mellé hurka és kolbász került második fogásként az ünnepi asztalra. Ezt követően folytatódott a lakodalmi ceremónia, elindult a násznép a mennyasszonyért. A recepteket Proszenyák Istvánné Mária osztotta meg Tótszerdahelyről olvasóinkkal. 

Savanyú leves

Hozzávalók:

50 dkg sertés tüdő, szív és egy kis hús, 2 fej vöröshagyma, só, 1 db fűzött paprika, 2 babérlevél, egész fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg krumpli. 

A rántáshoz: zsír, liszt, piros paprika.

Elkészítése: 

A sertéstüdőt, a szívet és húst a hozzávalókkal, de a krumpli nélkül feltesszük főni. Ha a húsok félig megfőttek, hozzáadjuk a felkockázott krumplit, és így főzzük tovább. Közben elkészítjük a rántást, a zsíron megpirítjuk a lisztet és a végén őrölt paprikát szórunk rá. Amikor megfőtt a hús és a krumpli, beleöntjük a levesbe és ízlés szerint egy kis ecettel megsavanyítjuk. 

A savanyú levesbe ma már nem tesznek sertéstüdőt és szívet, de régen nagyon kelendő volt ez a fajta tüdőleves, mivel a levágott sertés mindenfajta húsát fel kellett használni. 

A laska hozzávalói:

50 dkg liszt, 1 tojás (tojás nélkül is elkészíthető), víz, 1 kk só. 

Elkészítése:

A hozzávalókat langyos vízzel puhára összegyúrjuk, hogy sodrófával nyújtható legyen. A tésztát ezután vékonyra kisodorjuk, hosszú csíkokra vágjuk, és felfordított tepsi hátán megsütjük. Sütés után hosszabb ideig tárolható. 

A tésztát – mielőtt el szeretnénk fogyasztani –, a következőképpen készítjük el:

A csíkokat apró darabokra összetördeljük, forraljunk fel vizet és tegyünk bele egy kávéskanál sót. A felforralt vizet öntsük rá a tésztára, fedjük le és hagyjuk állni, amíg megduzzad. Ha ezzel megvagyunk, leönthetjük darált zsírral, vagy zsírban pirított szalonnával (pörccel) és máris tálalhatjuk. 

Ezt a hagyományos és olcsó népi ételt a mai napig előszeretettel készítik a horvát falvakban. Régen az asztali tűzhelyen sütötték meg, utána pedig a feketére sült kérgét lekaparták.

Bakonyi Erzsébet

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2021. július 16-án megjelent számában olvasható.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.