A fenntartható gyümölcstermesztésről tartottak előadást a Mindenki Házában

Hosszabb kihagyás után újra ismeretterjesztő programmal várta a környékbeli szőlősgazdákat a Miklósfai Kertbarát Kör. Pénteken több neves szakember járta körül a fenntartható gyümölcstermesztés kérdését a Mindenki Házában.

A járványügyi helyzet a miklósfaiak programjait is megtépázta, hónapokig nem tudtak összejövetelt rendezni. Idén tavasszal – ugyan csak zárt körben – de a kertbarátok megtartották a pálinkamustrát és a borversenyt. A pénteki rendezvénnyel pedig egy új sorozatot indítottak el.

– A pályázatban mi vállaltuk azt, hogy jövő június végéig hat programot fogunk szervezni. Ennek ez az első állomása. A pályázat arról is szól, hogy a közösséget összekovácsoljuk, és az időjárás általi kihívásokra – mert itt nem csak a pandémia bánt bennünket, hanem a klímaváltozás is, megpróbáljon segítséget adni. Hiszen ez pedig a gyümölcs- és szőlőtermelőknek nagy dilemmát okoz – nyilatkozta Németh József, a dr. Kotnyek István Miklósfai Kertbarát Kör elnöke.

Az egymás közti beszélgetések vagy kísérletezések nem oldják meg a felmerülő problémákat, ezért van szükség azokra a szakemberekre, akik profik a saját területükön – tette hozzá Németh József. A szakmai program egyik előadója Dula Bencéné volt, aki a járványos betegségokozók elleni küzdelem lehetőségeibe avatta be a résztvevőket.

– Mi a főbb jellemzője ezen két nagy – a járványos és a krónikus – betegségeknek? A járványos betegséget egy kórokozó okozza. Vagy a peronoszpóra, ismert tünetekkel, ismert inkubációs időszakkal. Ha megjelenik, mindig mennyiségi és minőségi kárt okoz, de csak az adott évben elsősorban. A tőke élete ezen kórokozó esetén nincs veszélyben. Ellene tudunk védekezni, rengeteg vegyszer áll rendelkezésre, amiket okosan használva mentesíteni tudjuk a tőkénket – mondta el Dula Bencéné növényvédelmi mikológus.

A rendezvényen szó volt még az eredetvédelemről, és természetesen borkóstoló is színesítette a programot.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)