A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát

facebook megosztás

Ez a közmondás jár most – csakhogy maradjunk a népi vonalon – csárdást a kanizsai politikai frakciók között. Már legalább féltucat beszámoló született a legutóbbi közgyűlés óta az 588 millió forintos kompenzáció kapcsán. A kormányoldal szerint az ÉVE kockáztat és hazudik, míg az ötpárti koalíció állítja: a polgármesteri lista szakmaiságával komoly problémák voltak.

Július 15-én jelent meg az az írás a megyei napilap online felületén, amelyben Szabó Szilárd, a Fidesz frakcióvezetője kijelentette: „hazugság az Éljen VárosuNk! Egyesület frakciója részéről, hogy az 588 millió forintos kormányzati támogatás felhasználásáról nem történt egyeztetés, Balogh László polgármester ugyanis már hónapokkal ezelőtt megküldte a fejlesztési listát, ám ezzel kapcsolatban semmiféle választ nem kapott az egyesülettől.” Ugyanebben az összeállításban Szabó azt is elmondta: szerinte az ÉVE arra játszik, hogy a megítélt támogatást ne lehessen időben felhasználni. 

Erre először a közösségi oldalán reagált a többséget adó frakció, „Az igazságot elferdítő fideszest hamarabb utol lehet érni, mint a sánta kutyát?” címmel. Négy nappal később sajtótájékoztatót is tartott az ÉVE. Erre egyébként meghívást kapott minden(!) érintett sajtóorgánum, eközben a másik térfélen még mindig tartják magukat a „szűkített listához”. Fodor Csaba rögtön azzal kezdte: elegük van az ismételten megszaporodó támadásokból. A megyei napilapban megjelent vádaskodás mellett azt is sérelmezik az ÉVE képviselői, hogy a polgármester és az alpolgármester szerintük úgy állította össze a korábbi fejlesztési sort, hogy nem volt erről egyeztetés a rendőrséggel, a Via Kanizsa szakembereivel és az intézményvezetőkkel sem. Fodor Csaba hozzátette: a projektösszegekkel is problémák voltak. – Azt láttuk, hogy a polgármester által beterjesztett lista nem teljesen fedi a valóságot a számok tekintetében, éppen ezért döntött úgy a közgyűlés, hogy tekintse át ezt a dokumentumot a Tulajdonosi Bizottság. De a július 12-ei ülésen kiderült, hogy Bizzer képviselő azt sem tudja, mikor jár le a 60 nap, amíg be kell nyújtani az adatlapot. Az is kiderült, hogy nem volt ez leegyeztetve az érintettekkel, és én úgy vettem észre, hogy a hivatal szakembereivel sem. Ezért már 14-re összehívtam az újabb bizottsági ülést, ahol döntöttünk. Lefolytattam a szükséges megbeszéléseket minden érintettel, illetve sok mindenkivel, így például a rendőrség és a Via szakembereivel, az óvodavezetővel, a hivatallal. Ez fontos volt ahhoz, hogy a bizottságot tájékoztatni tudjam 14-én, szerdán, s meghozzuk a döntéseket. Ez megtörtént, átalakítottuk a listát, bővítettük a 23-at 28-ra. Csak azt nem tudom, hogy ezeket a megbeszéléseket miért nem folytatta le a polgármester, akinek több hónap állt erre rendelkezésére. Úgy tűnik, inkább megvárták, amíg hazaér Cseresnyés Péter, meghallgatták, mit mond, és úgy lett. A szakmát meg minek is megkérdezni, ha a főnök azt mondja, hogy úgy lesz, akkor úgy lesz – tette hozzá az ÉVE-frakcióvezetője. Berta Krisztián szerint a helyi Fidesz kommunikációjának legnagyobb hazugsága az, hogy az ÉVE nem reagált időben a polgármesteri listára. Az ötpárti frakció már áprilisban elküldte az általuk összeállított sort, amin szerepelt a víztorony felújítása, míg a Fideszén csak a torony mögötti terület fejlesztése. Később Balogh László polgármester átvette a torony felújítását megcélzó javaslatot. 

Valószínűleg Berta Krisztián szavai, és/vagy az ÉVE-posztja hozta elő az újabb „sántakutyázást”, ezúttal Cseresnyés Pétertől annak ellenére, hogy egypár nappal korábbi nyilatkozata szerint a miniszterelnöki biztos szándékosan tartotta magát távol a városi politikától. Sajtóértesülés szerint az országgyűlési képviselő fogalmazott úgy: „A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát, ez a régi magyar közmondás most tökéletesen igaz az Éljen VárosuNk! legutóbbi megnyilatkozásával kapcsolatban.” A tájékoztatón a politikus és Bizzer András kifejtette, már 2019 elején folytak egyeztetések a Vízmű akkori vezetőjével, Áfra Barnabással a fejlesztési célokról, a tervezés pedig már akkor elkezdődött, így amit az ÉVE állít, az hazugság.

Az ötpárti koalíció a Facebookon intézett viszontválaszt. Mint írják: „Mi azt mondtuk, hogy a polgármester által összeállított előzetes, általa leadott listában nem szerepelt a víztorony felújítása, csak a mögötte lévő terület fejlesztése, míg a mi listánkban igen. S miután elküldtük nekik a listát, akkor gondolták úgy, hogy mégiscsak kellene rá pénz és bukott meg a hazugságuk, hogy nem küldtük el nekik a listát…Inkább azzal törődjön majd Cseresnyés úr, hogy az új, módosított és bővített listát ne akadályozza közbenjárásával a minisztériumban, mert akkor pl. Szabó Szilárd körzetében sem valósul meg fontos útfelújítás.” Zárásként pedig jött még egy „sántakutyázás” a posztban: „És végül: igaza volt Cseresnyés Péternek, a hazug embert előbb utolérni, mint a sánta kutyát, hiszen azonnal utolértük őt is. Lassan már azt sem hihetjük el neki, amit kérdez...”

Mikó-Baráth György

(Fotók: Kanizsa TV)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2021. július 30-án megjelent számában olvasható.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.