Biztonságban a Balatonon – Közös prevenciós roadshow-t szervez a CIG Pannónia Biztosító és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata

facebook megosztás

A vízi és vízparti balesetek számát tekintve sajnos az idei szezon sem jelent nagy előrelépést a korábbiakhoz képest. A vízimentők hajói eddig több mint 60 esethez vonultak ki és még közel sincs vége a nyárnak. A CIG Pannónia Biztosító és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata közös akcióba kezdett, miszerint augusztusban összesen 12 alkalommal tűnnek fel az Alsóörsi, Balatonakali és Gyenesdiási strandokon, hogy hangsúlyozzák a megelőzés fontosságát, megtanítsák az életmentés alapjait és felhívják a figyelmet arra, hogy merjünk cselekedni, ha baj van!  

„A biztosítást, az egyik legfontosabb emberi igény a biztonságra való törekvés hívta életre. Alapvető feladatunknak érezzük, hogy ezt az elvet közösen is erősítsük a VMSZ-szel, hiszen – még ha más fronton is, de hasonló célokért küzdünk: a hangsúly minden esetben a megelőzésen van, az előre gondolkodáson, azon, hogy tervezzünk és ne cselekedjünk felelőtlenül, hogy aztán egy váratlan helyzetben felkészülten tudjunk reagálni. Nincs rendben, ha valaki mentőmellény nélkül evez ki egy SUP-pal a Balaton közepére, vagy kellő úszástudás hiányában merészkedik a mélyebb vizekre, de hasonlóan felelőtlennek tartom, ha egy családfő nem köt kockázati életbiztosítást és ha bekövetkezik a legrosszabb, segítség nélkül marad a család. Kétgyermekes szülőként személyes felelősséget is érzek és azt gondolom, hogy azt a tudást, amit ettől a rendkívül professzionálisan képzett vízimentő csapattól kaphatunk, mindenkinek, aki vízpartra merészkedik kötelezővé kellene tenni. Hiszen nyaralás közben bármikor bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy segítségre szorul, vagy segítséget tud nyújtani – még a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is - de egyáltalán nem mindegy, hogy tudjuk e mit, mikor és hogyan kell tennünk az adott szituációban. A pandémia utáni időszakban is kiemelt feladatunknak tartjuk, hogy hangsúlyozzuk a felkészülést a váratlan helyzetekre, ami különösen a nyaraló közösség körében – főleg egy hosszú bezártságot követően – halmozottan előfordulhat. Így ezzel az akcióval az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a veszélyekre, edukáljunk és ezáltal közösen a védelemre és a megelőzésre fókuszáljunk.” – mondta el Polányi Zoltán a CIG Pannónia Biztosító igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata idén 59 balatoni strandon van jelen professzionálisan képzett parti vízimentőivel. Hat bázison, összesen 13 hajóval állnak készenlétben, melyek közül három sürgősségi mentőhajó. Hajóik az idei szezonban eddig több mint 60 esethez vonultak.

Ezen kívül 2 szárazföldi egységgel, egy mentőautóval és egy mentőtiszti autóval is riasztható a VMSZ a Balaton partjainál.

A szervezet aktív tagjainak száma mára meghaladja az 1400-at, és szezononként – a sebkötözéstől az újraélesztésig – 3-4 ezer esetet látnak el.

„A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata hisz abban, hogy a vízibalesetek jelentős részben elkerülhetők, mert az ok figyelemhiány, vagy a hibás helyzetfelismerés. Éppen ezért számunkra nyilvánvaló, hogy prevencióval tehetünk a legtöbbet az esetek számának csökkentéséért. Évek óta jelen vagyunk a strandokon olyan aktivitásokkal, amelyek során a résztvevők - legyenek bár gyermekek, vagy felnőtt hozzátartozóik – megismerhetik a biztonságos fürdőzés szabályait, illetve mentési ismereteket szerezhetnek, melyeknek további életük folyamán számos helyen hasznát vehetik.

Hálásak vagyunk a CIG Pannónia Biztosítónak, hogy ebben a prevenciós munkában együttműködő partnerünkké vált. A balesetmegelőzés témája iránti érzékenységük és tenni akarásuk ily módon segíti közhasznú munkánkat.” – nyilatkozott a témában Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

A balatoni roadshow augusztusban minden csütörtökön, pénteken és szombaton délután 14:00-től 17:00-ig kerül megrendezésre Alsóörs, Balatonakali és Gyenesdiás strandjain. A déli parton nyaralók északi parti helyszínekre való gyorsabb és kényelmesebb eljutását szolgálhatják a Balatonon Szántód és Tihany között közlekedő kompok is, melyek közül a Kisfaludyt idén nyárra CIG-es színekbe öltöztettük. A kitelepülések során játékos vetélkedőkkel, bemutatókkal és számtalan jó tanáccsal vár mindenkit a vízimentők és a CIG Pannónia Biztosító csapata. Már az első alkalmak is nagy sikerrel zajlottak és a kevésbé kegyes időjárás ellenére is közel 100 felnőtt és gyerek vett részt a programokon, akik máris egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy nagyobb biztonságban tudják magukat és a környezetükben élőket a vizek partjainál.

A részletes programért kattintson»

(Borítókép és fotó: Vágvölgyi Zsófia)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.