Életre kel a gyékény, csuhé, fűzvessző Szepetneken

facebook megosztás

Újabb időszaki kiállítás várja Szepetneken az IKSZT-be betérőket. A helyi Értéktár Bizottság ezúttal természet adta anyagokból készült használati tárgyakat vonultat fel az épület aulájában.

Fából, fakéregből, szalmából, gyékényből, csuhéból és vesszőből készített eszközök is láthatók a tárlaton. Az elődök ezekből az alapanyagokból számos felszerelést állítottak elő maguknak.

– Amikor „régen és most” gondoltuk, akkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy ezek a természetes anyagok természetes módon kerülnek vissza a természetbe. Nem úgy, mint a műanyagok. Egy környezetvédelmi felhívás. És felhívjuk a figyelmet a helyi alkotók ügyességére, kreativitására – mondta el Sóstainé Márfi Ibolya, a bizottság elnöke.

A kiállított tárgyak társai még mindig használatban vannak a szepetneki portákon, a településen pedig dolgoznak olyan mesterek, akik ma is foglalkoznak a kosarak és különböző díszelemek gyártásával.

– Néha már csak tanfolyamon sajátítják el, máshol egy-egy fogást megőriztek a családban. De meg kell, mondjam, most van megújulása ennek. A másik vonal, aki nem használatra készíti, tulajdonképpen már művészi munkát végez – fogalmazott Sóstainé Márfi Ibolya.

A kiállítás nyitvatartási időben, az IKSZT aulájában tekinthető meg.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.