Fokozott figyelmet igényel az éjszakai vezetés

facebook megosztás

A vadak, a kivilágítatlan biciklisek és a szemből érkező autósok vakító fényszórója is gondot okozhat az éjszakai vezetés során. A szakemberek a fényjelző berendezések fokozott ellenőrzését javasolják azoknak, akik sötétben indulnak útnak.

Nyaralás előtt többen döntenek úgy a dugók elkerülése érdekében, hogy már a késő éjszakai, kora hajnali órákban elindulnak. Furdán János autósoktató hangsúlyozta: ebben az időszakban jelentősen romlanak a látási viszonyok, még a világító- és fényjelző berendezések megfelelő használata mellett is. Lakott területen kívül, a közvilágítás hiányában, pedig még nehezebb a helyzet.

– Fontos, ha éjszaka indulunk vezetni, akkor mindenképp kipihent állapotban induljunk el. Ha mégis úgy érezzük út közben, hogy fáradtak vagyunk, akkor nyugodtan álljunk meg és egy kis testmozgással frissítsük fel magunkat, esetleg szundítsunk néhány órát. Indulás előtt mindenképpen érdemes leellenőrizni az autón a világító- és fényjelző berendezéseket. Nézzük meg azt, hogy a lámpák milyen szögben világítják be az úttestet, illetve indulás előtt tisztítsuk meg a fényszórókat – nyilatkozta Furdán János, a Start Autósiskola oktatója.

Az oktató elmondta: a reflektor ereje éjszaka vakítóan hat a sofőrökre, így azonnal vissza kell váltani tompított fényszóróra, amint szemből is közlekedik jármű az úttesten. Fontos továbbá, hogy vadállat vagy egy kivilágítatlan biciklis felbukkanása esetén sem szabad pánikolni.

  Lakott területen kívül nagyon fontos, ha nem jön senki az adott útszakaszon – mert ilyen előfordulhat éjszaka -, akkor az úttest mellett próbáljunk meg ilyen csillogó pontpárokat keresni, ezek ugyanis vadra utalhatnak. Ilyenkor csökkentsük a sebességünket, gondoljunk arra, hogy ahol egy vad van, ott több is jöhet – tette hozzá Furdán János.

Nagykanizsán éjszaka kevés jármű közlekedik, így a közlekedési lámpákat is kikapcsolják. Varga László, a Kanizsa Taxi tulajdonosa hangsúlyozta, ilyenkor még nagyobb odafigyelés szükséges, főleg a gyalogátkelőknél.

– Sokan kerékpárosok is áthajtanak a gyalogátkelőhelyen úgy, hogy nem szállnak le a kerékpárról, pedig az a szabályos, ha úgy tolják át. Ez nagyon sokszor előfordul, ezért, ha nem működnek a lámpák és a gyalogos-átkelőhely közelébe érkezünk, akkor illő kicsit jobban körülnézni. Nem csak a gyalogátkelőhelyet kell nézni, hanem kicsit jobban szétnézni, nehogy esetleg váratlanul egy kerékpáros vagy futó személy vagy valaki be ne fusson az autó elé a féktávolságon belül – mondta Varga László, a Kanizsa Taxi tulajdonosa.

A szakértők szerint az éjszakai vezetés az autópályán még monotonabbá válik, ezért fokozottan figyelni kell a megfelelő követési távolság betartására.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.