Gazdák: Kellene még eső

facebook megosztás

Napok óta zápor, zivatar formájában érkezik a csapadék a zalai termőföldekre - a még lábon álló szántóföldi növények számára az utolsó pillanatban - ezt mondják a gazdák. Terméskieséssel így is számolnak, hiszen kellene még az eső a szakemberek szerint.

A kukoricának egyenletes csapadékra van szüksége, ezért az aszályos időszak nyomai már láthatók a táblákon. Késve, de némelyik kukoricafajtánál még időben érkezett az eső – fogalmazott Kuti László családi gazdálkodó.

– Az aszálykár többféle képen jelentkezik a kukoricánál, ugyanis többféle típusú talajszerkezetbe van vetve a kukorica. Kötött talajon talán jobban bírják az aszályt, a homokos talajon már látni, felsült, megégett a kukorica elég magasan. És lényegében itt már nagy lesz a károsodás, hiába jött a nagy mennyiségű csapadék. A kötött talajon talán még közepes termés várható – mondta el Kuti László családi gazdálkodó.

De nem csupán a kukoricatábláknak volt szüksége a csapadékra a lábon álló termények közül, hiszen az őszi betakarítású növények termésátlagát az augusztusi csapadék még jelentősen befolyásolhatja.

– A szójának is kellett még, ugyanúgy, mint a napraforgót is ősszel kell aratni. Tehát a szójának is nagyon jókor jött a csapadék. Ami időben el volt vetve, jó volt a tápanyag-gazdálkodás, ha mindent megadott neki a gazda, akkor abból nagyobb termésátlag jöhet ki, mint amit az aszálykor lehetett látni – tette hozzá Kuti László.

Csapadék tehát még érkezhet és segíthet. A termények árát pedig leginkább az aktuális piaci helyzet határozza meg.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.