Íjászverseny és könyvbemutató is volt a XXII. Iharosi Szent László Napon

facebook megosztás

Szombaton tartották a XXII. Iharosi Szent László Napot, ami a fehér barátokra való emlékezést is magába foglalta. Az esemény egyik fő programja az íjászverseny volt, amit az Inkey Kastélyparkban rendeztek meg. Bemutatták továbbá Horváth Zoltán György, Corvin János és Lepoglava pálos kolostora című kötetét, illetve Karczag Ákos,  A kerlési csata és a Szent László-legenda című könyvét.

Szombat délután 5 csapat mérte össze íjásztudását a 22. alkalommal megrendezett próbatételen. A helyi lovagrend nagymestere szerint, rendezvényük egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

– A 22 év alatt kialakul egy olyan hagyomány is, hogy itt nálunk a középkori hagyományőrzők, illetve lovagrendek is találkoznak. Volt olyan év, mikor 7-8 egyesület is jelen volt. Most sem szerénykedhetünk, mert a tavalyihoz képest, amikor csak harmadmagunkkal voltunk, most 5 csapat van. Inotától Iharosig, Székesfehérvártól Kaposvárig, több csapat jelen van – mondta el Horváth Győző, a Szent László Király Lovagrend nagymestere.

A Vértes Egyesület Szárról érkezett. Főleg fiatal, 10-12 éves korú fiúk alkották a csapatot. Ők még csak most kezdik a versenyzést az íjászok körében. 

– A mi csapatunk elsősorban gyerekcsapatként indult, de közben már felnőttek a legények. Most főleg a fiatalokkal jöttünk el az íjászversenyre. Nekik izgalmasabb, mert ők még kevesebb ilyen versenyen voltak. Az esélyekről még fogalmam sincs. Az íjászatot mindenki otthon, egyénileg gyakorolja. Ritkán van közös edzésünk. Most majd kiderül, hogy hogyan teljesítenek a legények – mesélte Tóth Tihamér, a Vértes Egyesület kapitánya.

A helyi csapat mestere beavatta stábunkat abba, hogy az egyesületeknek milyen feladatokat kell teljesíteniük a tusán. Joó Attila szerint a legnagyobb odafigyelést a mozgócél eltalálása igényli.

– Vannak különböző célok. Táblacél, távlövés, ejtőcél, mozgócél. Van egy kis vaddisznónk is. A mozgócél az egy belengett zsák, amihez időzített lövés kell. Itt nem elég az erős lövés, hanem nagyon oda kell figyelni, hogy mikor engedi el a vesszőt, mert különben odébb megy a zsák és mögé megy a lövés – fogalmazott Joó Attila, a Szent László Király Lovagrend mestere.

A koncentráció egyik fő eleme annak, hogy a lövések eredményesek legyenek. A Kaposvári Fekete Sereg Lovagrend kapitánya szerint olyan impulzust kell adni a leendő íjászoknak, amivel megszeretik majd ezt az ősi sportot.

– Én azt mondom, hogy élményt kell adni. Ha egy fiatalt sikerül megfogni és sikerül sikerélményt elérni ebben akár hobbi szinten vagy egy hagyományőrző csapatban versenyben, akkor mindenképp meg tudja szeretni. Kitartás szükséges hozzá. Nagyon jó koncentrációs gyakorlat is. Főleg a mai fiataloknál, akiknek sokszor halljuk, hogy gondja van ezzel. Ez egy kifejezetten jó sport tud lenni arra, hogy a koncentrációt fejlessze, hiszen egy adott dologra kell nagyon erősen koncentrálni hosszan ahhoz, hogy sikeres, eredményes lövéseket tudjunk leadni – nyilatkozta Szabó Péter Norbert, a Kaposvári Fekete Sereg Lovagrend kapitánya.

A viadalon a helyi Szent László Király Lovagrendnek végül minden kategóriában sikerült dobogós helyezést elérnie, és a szervezők abban bíznak, hogy jövőre visszaállíthatják a korábbi évekre jellemző fesztivál jellegét az eseménynek.

H.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.