Kérsz egy Bambit? – Újra népszerű lehet a magyar üdítő

facebook megosztás

A Bambi volt a legnépszerűbb, sokáig az egyetlen, alkoholmentes ital hazánkban, amelynek neve összefonódott a strandolással. Egy ideje már újra kapható új külsővel és összetevőkkel, de a régi néven.

Amikor a sláger szólt

Nem sokkal a második világháború után, 1947-ben kezdődött a Bambi története. Csatos üvegben, narancs ízzel és, ma már megdöbbentően magas, 12 százalékos cukortartalommal készült a magyar üdítő. A Hazai Szikvízüzem, ahol szódát állítottak elő a narancsos ital mellett, egészen 1960-ig gyártotta és forgalmazta, ekkor a Fővárosi Ásványvíz és Jégipari Vállalat vette át a márkát.

Itt már fejlesztésre is gondoltak, ennek köszönhetően 1961-ben piacra került az Erdei Bambi málna és szeder ízben, valamint az Utas Üdítő, ami citromos aromájú volt. Így lett háromtagú az üdítőcsalád és egészen 1968-ig ez a trió uralta a magyar presszók és büfék alkoholmentes kínálatát. 

1968-ban azonban megérkezett a Coca-cola és a Pepsi Magyarországra és ezzel a hazai üdítők visszaszorultak. A Bambi helyét nemcsak a fogyasztók kezében vették át a nemzetközi márkák, hanem a gyártási kapacitásban is. A Pepsit ugyanis eleinte azon a gépsoron palackozták, a Margitszigeten, amin eredetileg a Bambi készült. 

Dupla csavar a történetben

A 20. században újraéledt az érdeklődés a Bambi iránt. És ez egészen a mai napig tart. Elsőként a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) - ők az Eredeti Bambi Narancsízű jogainak tulajdonosai  - kezdte gyártani. Igyekeztek az eredeti ízt reprodukálni, az előkészítés során több olyan szakembert is megkerestek, aki részt vett a Kádár korszak népszerű italának kifejlesztésében. Az összetétel persze jelentősen változott. Ugyanakkor kátrány nem volt sem ebben az üdítőben, sem az eredeti Bambiban.  A városi legenda alapja valószínűleg az volt, hogy még az eredeti verziónál a hosszabb ideig tartó, nem megfelelő tárolás esetén egyes alkotóelemek bomlásnak indultak és ennek volt kátrányra emlékeztető íze.

Speciálisan strandos itóka volt ez a BGYH által újragondolt, megújult Bambi, hiszen a gyártás helye, a csillaghegyi üzem a 2018-ban kibővített, népszerű Csillaghegyi Fürdő területén működött. Innen azonban csupán évi 3600 üveg került ki, így korlátozottan volt elérhető a nosztalgikus üdítő, többek között a Palatinus strandon lehetett kortyolni, de a nagy áruházláncok kínálatába nem került be, és a cikk írásakor, 2021-ben nem is kapható ez a fajta Bambi.

2016-ban azonban egy új jelentkező is akadt a Bambi újraélesztésére. Az Art Water Kft. ebben az évben indította útjára a Bambi Projektet. Mára már övék a Bambi Üdítőital elnevezés és felépítettek egy modern gépsort is, amely alkalmas a mai elvárásoknak megfelelő ital elkészítésére és palackozására. Tavaly elindult a gyártás, ma már több helyen is meg lehet kóstolni a Bambit.

A ma kapható Bambi

Ez a Bambi azonban már tényleg csak nevében emlékeztet az ötvenes évek italára. A kizárólag természetes összetevőkből készülő ital cukortartalma sokkal alacsonyabb, mint az eredeti Bambié és csomagolása is 21. századi. Az üdítő egyik legfontosabb alkotóeleme az üzemben előállított fermentált gyömbérlé. Ízvilága is alkalmazkodik a mai trendekhez. Jelenleg 4 ízben állítják elő: rebarbara, gyömbér és citrom, valamint a hagyományosnak mondható narancs is megjelenik a kínálatban. 

A gyártó abban bízik, hogy a középkorúak és idősebbek számára a kádári nosztalgia, a fiatalok számára pedig az alacsony cukortartalom és a válogatott minőségű, természetes alapanyagok teszik vonzóvá az üdítőitalt. 

Vagyis az idén nyáron ismét aktuálissá válhat Kovács Eszti 1957-es, ma is ismert slágere, hiszen egyre több helyen, akár strandokon is, vásárolhatunk Bambit. 

Forrás: termalfurdo.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.