Utolérte magát a természet

A tavaszi fagyok és a hűvös hónapok után a természet utolérte önmagát, és a kiskerti növények szépen fejlődnek Nagykanizsán és környékén. A zártkertekben szintén jól alakulnak a zöldségek és gyümölcsök, és helyenként az igazi ritkaságok is.

A megszokott kiskerti növények mellett egy csodálatos lugas ékesíti Horváth Lajos birodalmát a Bagolai-hegyen. A 16 éve ültetett kivi jelenleg roskadozik a sok gyümölcstől – de majd csak októberben szedi le a gazda – még a fagyok előtt.

– Érdekes egy növény, mert tavasszal is tönkreteszi a fagy, meg október után is. Nem lehet megvárni, hogy itt érjen. Le lesz szedve, aztán ládákba, a tesók között el van osztva. A ládákban beérik, és akkor fogyasztjuk – mondta Horváth Lajos.

Horváth Lajos szerint a gondozás a titka minden szépen termő zöldségnek és gyümölcsnek – a kivi például a zivataros időszak előtt minden nap kapott egy vödör vizet – látni, hogy a növény meg is hálálta a gondoskodást. További érdekességek vannak a gazdálkodó veteményes kertjében – a magról nevelt paradicsomok szépek, egészségesek, vegyszermentesek, az ágak szintén roskadoznak.

– Van egy olasz fajta, pontosan nem tudom mi a neve. Van a Szultán, van a Manó – ami nagy kedvencem, mert kicsi. Ezek meg akkorák, hogy a végén nyesni kell. Tavaly is akkorák voltak, komolyan széket kellett kihoznom, pedig nem vagyok pici gyerek, 187 centi vagyok. De nem tudtam leverni mellé a karót, olyan hatalmas nagy volt, széket kellett kihoznom hozzá – tette hozzá Horváth Lajos.

A 700 négyzetméteres területen gyönyörűen burjánzik most is a zöldbab, fejlődik a cékla és virágzik az uborka – a fákon pedig csüngenek a gyümölcsök. Horváth Lajos gazdaságáról és történetéről bővebben lesz szó a Mi portánk című magazinműsorunk jövő heti adásában.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)