Vihar - Másodfokú riasztások zivatarveszély miatt

Nyugaton több járásra másodfokú riasztást adott ki zivatarveszély miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap délután. A katasztrófavédelem kiemelten felhívja a tavaknál lévőket, hogy kövessék a viharjelzéseket.    

A meteorológiai szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Somogy, Vas és Zala megye járásaira adtak ki másodfokú riasztást. Emellett az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.    

Azt írták: nyugat, délnyugat felől újabb hullámban képződhetnek zivatarok, majd hajnalban az Északi-középhegység vidékén, Észak-Alföldön, északkeleten kell azokra számítani. Heves zivatarok leginkább délnyugaton, kisebb eséllyel északkeleten lehetnek: arrafelé akár 90 kilométer/órát elérő szélroham, felhőszakadás, jégeső is kísérheti a csapadékgócokat.    

Hétfő napközben nyugodt idő várható, csak elvétve lehet csapadék, majd estétől északnyugat felől egy hidegfront miatt a Dunántúlon viharossá fokozódik az északnyugatira forduló szél.    

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője mindenkit arra kér: kövessék a meteorológiai szolgálat riasztásait, viharjelzéseit.    

Külön felhívta a figyelmet a nagyobb tavaknál működő viharjelzőrendszer riasztásaira. Ha a tavi viharjelzőlámpák percenként 45-öt villannak, csak a parttól ötszáz méterig szabad vízbe menni, ha 90-szer, akkor ki kell jönni a vízből.    

Megjegyezte, hogy villámlás esetén kerülni kell a fákat, vizet és vízpartot, illetve a magas tereptárgyakat.

MTI