A Kaproncai Városi Múzeum naiv művészeti anyagából nyílt kiállítás

facebook megosztás

Válogatás a horvát naiv művészek alkotásaiból címmel nyílt kiállítás a Magyar Plakát Házban. A bemutatott alkotások a horvát nemzeti kincs részét képezik. A tárlat Nagykanizsa Megyei Jogú Város és Kapronca-Kőrös megye együttműködésének az eredménye.

A válogatás 59 műalkotásból áll, ennek nagy része festmény, de rajzok és szobrok is fellelhetők közöttük. Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója szerint egy ilyen kiállítás és együttműködés a múzeumok között remek lehetőséget nyújt a szomszédos ország kultúrájának megismertetésére.

– Ezek a naiv festmények, amelyek a Hlebine-i művésztelephez köthetőek, ezek a naiv alkotások a horvát nemzeti kincs részét képezik, és egy nagyon különleges alkalom, és megtiszteltetés, és az együttműködésnek egy fontos állomása a két ország között, hogy ez a kiállítás megnyílhat – nyilatkozta Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója.

A megnyitón jelen volt a Horvát Köztársaság Magyarországi Nagykövete, Mladen Andrlić, valamint Kapronca-Kőrös megye prefektusa, Darko Koren is. Balogh László, Nagykanizsa polgármestere köszöntő beszédében szimbolikus eseményként jellemezte a kiállítást, ami két egymás mellett élő kultúra kölcsönös bizalmát jelképezi.  

– Ez a bizalom, kölcsönösség, és kapocs ezzel a tárlattal még erősebbé válik, mert üzeni mindenfelé, hogy itt valóban komolyan gondolják az együttműködést – fogalmazott Balogh László, Nagykanizsa polgármestere.

A kiállított képek többségét üvegre festették, és a falusi élet egyszerűségét, a spontán kifejezésmódot, a hétköznapi élet pillanatait jelenítik meg az alkotó nézőpontján keresztül.

– A válogatás a horvát naiv művészek alkotásaiból gyakorlatilag egészen napjainkig bemutatja a munkásságot, amilyen módon dolgoztak Hlebina környékén. A hlebina-i iskola körülbelül 1930 körül alakult ki. Kezdetben gyakorlatilag ismeretlen művészek kezdték el azt a munkásságot, majd ezután voltak a professzionálisak, akik a helyi életet mutatták be a műveiken keresztül – mondta el Helena Kušenić, a Muzej grada Koprivnice kurátora.

A tárlat október 23-ig látogatható, keddtől szombatig a Magyar Plakát Ház nyitvatartási ideje alatt.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.