Az ’50-es évekbe kalauzol a Bírósági históriák második kötete

Tudta, hogy Nagykanizsán csak egy bíró szemfülességén múlt, hogy nem tették ki a járásbíróságot az Erzsébet térről? Gondolta volna, hogy a Rákosi-rendszerben akár egy gyorstalpaló tanfolyam után is lehetett valakiből bíró? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ a Zalaegerszegi Törvényszék 2021. szeptember 14. napján bemutatott Bírósági históriák 2. című kiadványa.

A Bírósági Históriák első kötete még 2017-ben látott napvilágot, bepillantást engedve a 20. század első felének zalai bíróságaiba. Ennek folytatása a mostani 47 oldalas füzet, amelynek kiadására - az előzőhöz hasonlóan - most is az Országos Bírósági Hivatal (OBH) Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás Pályázat keretében volt lehetőség. Az első kötetből 2017-ben 2400 példány készült, s a nagy népszerűség miatt 2019-ben újabb 500 kiadvány kiadására került sor. Ezúttal 2850 kötet jelent meg, amely az ’50-es évek bíróságainak mindennapi életét mutatja be, s kalauzol egy régmúlt világba - hangzott el dr. Sorok Norbertnek, a Zalaegerszegi Törvényszék elnökének ismertetőjében a kötet sajtónyilvános bemutatóján.

A kiadvány dr. Horváth Zsolt, a Lenti Járásbíróság elnökének mélyreható kutatómunkáját dicséri, s mint mondta a második kötet tulajdonképpen az első kötet sikerének eredményeként jött létre, annak már jól bevált receptjét követi. Műfaját tekintve történelmi olvasókönyvhöz áll közel, hiszen eredeti, korábban még nem publikált levéltári forrásanyagon alapul, melyhez kapcsolódóan történelmi érdekességeket, tudásanyagot közvetít, jogi ismeretterjesztést nyújt. Célja nemcsak a korszak bemutatása, hanem az ismeretgazdagítás is, ami érdekes történeti ismereteket tár fel.

A kötet bemutatása mellett dr. Horváth Zsolt átfogó történelmi áttekintést adott a korról, felidézve az’50-es évek Magyarországát, s az akkori bírósági életet, kiemelve, hogy a történetek révén egy olyan időutazásnak lehetünk részesei, amelyek mindezt az egyes emberek szemszögéből, egészen konkrét élethelyzeteken keresztül szemléltetik. Így például: Mit tegyen az a bíró, akinek az ÁVH parancsba adta az ítéletet? Hogyan kellett megünnepelni a bíróságon Sztálin születésnapját vagy miként zajlott egy látványper?

A válaszokat a Bírósági Históriák 2. kiadvány adja meg, amely korlátozott példányszámban, ingyenesen hozzáférhető a zalaegerszegi Tourinform irodában, illetve a megye bíróságain – tájékoztatta lapunkat dr. Bartalné dr. Mentes Judit bíró a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.

(Borítókép: Dr. Horváth Zsolt és dr. Sorok Norbert a kötetbemutatón)