Barátok a Barát-dűlőben

facebook megosztás

A Kanizsa Médiaház büszkélkedhet egy olyan operatőrrel, aki nem csupán évtizedek óta kollégája a televíziónak, hanem független filmesként dokumentum-ismeretterjesztő filmeket készít. Czigóth Sándor régészeti ásatásokon vesz részt, producerként, operatőrként, szerkesztő-riporterként és vágóként adja ki kezéből mindazt, ami a Medgyaszay Házban lévő filmvetítés nézői elé is került.

A balatonszemesi pálos kolostor feltárása 2014-ben kezdődött.

– Hogy mi az indíttatás? Mindig érdekelt mi van a földben. Ez egy gyermeki kíváncsiság. Nem igaz, hogy nem találsz egy kiskanalat, amit te találtál meg. Itt természetesen nem egy kiskanálról van szó, annak a helynek a régészeti története is érdekel. Kamera pedig van nálam, első sorból hallok, látok mindent, talán meg tudom osztani mindezt az érdeklődő közönséggel – ennyit mondott bevezetőként Sanyi.

A kutatások iránya is felvet egy-két kérdést. Aki ismeri Czigóth Sándor munkásságát az alapítványa révén, az tudja, nem első alkalommal állt neki a múlt emlékeit kutatni, rögzíteni. A magyarság koraközépkori történetének kutatása ugyanúgy érdekli operatőrünket, mint a pálos rend történetének kutatása.

– Balatonszemestől nem messze van a helyszín. Szinte csak téglákat találtunk. Aztán jöttek támogatók, amikor meghallották a hírét a történetnek. Én ott ismertem meg Türk Attilát és Végh Andrást is, akikkel azóta is tart a munkakapcsolat – hangsúlyozta a filmes, akinek legutóbbi filmjét a héten mutatták be Nagykanizsán.

– Egy pálos kolostor 5 éves ásatása során a régész szakembereket is meglepő leletek kerültek a felszínre. A leletgazdagságnak köszönhetően, keresztény építészetet kutatók számára az ásatási terület Közép-Európa egyik kiemelkedő helyszíne lett. Ezt a folyamatot mutatja be a film, valamint a pálosok életéről is megtudhatóak érdekességek. Velük kapcsolatban meg tudtam szólaltatni Magyarország egyik legjelentősebb egyháztörténeti kutatóját, Török Józsefet, ő beszélt a pálosok életéről – tudtuk meg a filmkészítőtől.

Dehát kik is voltak a pálosok? A választ megkapják, akik megnézik Czigóth Sándor filmjét, vagyis a több éves kutatás eredményét. Elöljáróban annyit, hogy egy remete szerzetesrendről van szó, akik lakott területtől távol, magányban, elszigeteltségben éltek. A történelem viharai felégették az írásos történelmüket, ezért is lehet keveset tudni róluk. A török kortól hányattatott sorsú, üldözött rendről van szó, de vannak, akik kutatnak, és kiderítik, kik is voltak ők. Ilyen „kutató” Sanyi is, aki a filmkészítés kapcsán még kiemelte: „Annak idején sikerült sok mindent megtanulni. A '90-es években működő Kanizsa TV-ben, Maros Sándor keze alatt, neki köszönhető, annak a televíziós iskolának a következménye, volt lehetőség mindent megtanulni és a kipróbálni.”

Vincze Adél

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2021. szeptember 17-én megjelent számában olvasható.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.