Bemutatták Czigóth Sándor, a balatonszemesi pálos kolostor ásatását dokumentáló filmjét

facebook megosztás

Bemutatták a nagyközönségnek Czigóth Sándor legújabb dokumentumfilmjét. A Barátok a Barát-dűlőben című, 26 perces alkotás a balatonszemesi pálos kolostor ötéves tervásatása során elért eredményeket ismerteti.

Nem a tegnapi volt az első eset, hogy a Medgyaszay Házban láthatta az érdeklődő kanizsai közönség Czigóth Sándor független filmes egy elkészült alkotását. A Kanizsa TV operatőrének munkásságát Balogh László, Nagykanizsa polgármestere is méltatta.

– Hungarikum a pálos rend, mint egyetlen magyar alapítású rend és a Kanizsai család is erős kapcsolatban volt annak idején a pálosokkal. Én azt gondolom, illő, hogy nagy tisztelettel köszöntsük a filmet és mindazokat, akiknek ehhez köze van – mondta el Balogh László polgármester.

Gábris Jácint, az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottság elnöke azt mondta: fontos kiemelni azt az irányvonalat, amit - akár a sorok között olvasva - Czigóth Sándor alkotása képvisel.  

– Ez szól a kultúrának, szól az oktatásnak, és úgy gondolom az ifjúságnak is. Ez pedig nem más, mint a hagyományápolás, az őstörténet-kutatás, az egyházi értékek, emlékek kutatása – fogalmazott Gábris Jácint, az OKISB elnöke.

Czigóth Sándor már hosszú évek óta vesz részt régészeti ásatásokon, producerként, operatőrként, szerkesztő-riporterként és vágóként készíti filmjeit. A legújabb alkotása által bemutatott ásatás a Balatonszemeshez közeli Barát-dűlőnél öt évig tartott. A kutatás eredményeként feltárták az egykori pálos kolostor maradványait.  

– Munkás volt. Elég dolgozós volt ez az időszak. Főleg, amikor mentek az ásatások. Elég távol esett ez a hely mindentől, ezért lehetett nyugodt, békés körülmények között dolgozni régészként és filmesként is – árulta el Czigóth Sándor operatőr, a film készítője.

A dokumentumfilm vetítésén jelen voltak azok a szakemberek is, akik részt vettek az ásatáson. A premier után a program pódiumbeszélgetéssel folytatódott, így a nézők is kérdezhettek a kutatóktól. Mint kiderült: a régészeknek nagy szerencséjük volt abban, hogy a „hobbi-kincsvadászok” nem tették tönkre a leletanyagot.

– Ez egy szerencsés helyszín abban a tekintetben - ezt a somogyi régészek mondják -, hogy az építőanyag sokszor, amikor lebontottak egy-egy ilyen romot, eltűnt, nem sok mindent hagytak, volt, hogy még az alapfalakat is kiszedték. Itt nem ez a helyzet. Az alapfalakból az egész alaprajza kirajzolódott a templomnak, ugyanakkor rengeteg leomlott részlet is megőrződött. Rengeteg kőfaragvány is a birtokunkba jutott, aminek segítségével ki lehet alakítani az épületről egy elég szép általános képet – nyilatkozta Végh András, a PPKE Régészettudományi Intézetének ásatásvezetője.

Mint az elhangzott: az ásatás eredményeinek köszönhetően kialakult egy hajdan volt - közepes méretű - pálos kolostor képe.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.