Csillagtúra – 85 veterán érkezett Kanizsára

facebook megosztás

A 12. Mercedes Benz Classic csillagtúra résztvevői több mint 600 kilométert autóztak a régi járművekkel a kétnapos kirándulás során. A befutó szeptember 11-én délután, Nagykanizsa központjában volt.

2003 óta, már 12. alkalommal rendezték meg a túrát a csillagos márka kedvelőinek. A hagyomány szerint minden évben Budapestről vagy környékéről indul a kétnapos kirándulás, ami alatt a sofőröknek különböző feladatokat is teljesíteniük kell. A rendezvény végpontja idén Nagykanizsán az Erzsébet téren volt, ahol közelebbről is megtekinthették a veterán gépeket az érdeklődők.

– Akik a márka tudói, azoknak egy márkatörténeti verseny színesítette a programját, ahol egy kvíz formában kellett minél nehezebb szakmai kérdésekre válaszolni. Külön értékelték az 1960 előtt gyártott autókat is, mert nekik egyáltalán végig menni a túrán is egy kihívás. A legöregebb autó egy 1953-as Mercedes volt – árulta el Majosházi Péter, a Mercedes Benz Classic Csillagtúra versenyigazgatója.

Pannonhalmát, Pápát, Zalakarost és Zalaegerszeget is érintette a mezőny, mielőtt az oldtimerek célba értek Nagykanizsán. A sofőrök amellett, hogy a feladatokat sikeresen teljesítették, nagyon jó élményeket is gyűjtöttek az utazás alatt. A zalai vendégszeretetet külön kiemelték, minden olyan település, ahová feladatot hirdettek, frissítőkkel és polgármesteri kézfogással várta az autókat. A versenyzők szerint az idei megmérettetés különösen hosszú és fárasztó volt, és a közlekedés sem volt olyan egyszerű a matuzsálemekkel.

Ami az érdekessége és az egyik legnagyobb kihívása a versenynek, szerintem itt mindenkinek, az az ügyességi feladatok. Például nyolc másodperc alatt meg kell tenni hatvan métert, nem többet, nem kevesebbet. Azért ezekkel a hatvan-, hetvenéves járművekkel ez nagyon sokszor elég nagy kihívás, ugye ezek kéziváltósok, van, amelyik kormányváltós, szóval ezekkel a gépezetekkel kellett ügyeskedni. A mi autónk 1968-as, 2300 köbcentis SL Mercedes, a csodajárgányunk a kora ellenére gyönyörű állapotban van, amit kiemelnék, hogy a formatervezésében egy magyar mérnök is részt vett – fogalmazott Havas Kornélia navigátor.

Legközelebb két év múlva lesz csillagtúra, akkor valószínűleg Kecskemétről indítják útnak az autókat.

Körtvélyessy Vivien                       

Fotó: Novák Viktor

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2021. szeptember 17-én megjelent számában olvasható.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.