Egyre rövidülnek a nappalok

facebook megosztás

Csillagászati értelemben is megkezdődött az ősz a bolygó északi féltekéjén, hiszen ma van az őszi napéjegyenlőség. Ezen a napon a nappal és az éjszaka is ugyanolyan hosszú. Holnaptól már rövidülnek a nappalok, egészen december 21-ig, a téli napfordulóig.

Világidő szerint 19 óra 21 percre, magyar idő szerint pedig 21 óra 20 percre esik az őszi napéjegyenlőség időpontja. Ma a Nap éppen 90 fok magasan delelt az Egyenlítő felett, így lehet, hogy a Föld mindkét féltekéjén egyforma hosszúságú lesz az éjszaka és a nappal. Napéjegyenlőség ezen kívül még márciusban van, akkor a tavasz kezdetét jelzi.

– Van egy bizonyos tudományos gondolkodásmód, amihez az egész számítható, és időmérési rendszert szabták. Ezt úgy határozták meg csillagászatilag, hogy kijelöltek egy képzeleti irányt, a tavaszpont irányát az égbolton, a világegyetemben. Ezt az irányt kell tartanunk ahhoz, hogy egyenletes időt tudjunk számolni, legyen közlekedés, legyen világűrkutatás, legyenek szondák, amiket tudunk irányítani, mert ezek mind idő szerint működnek – nyilatkozta Vilmos Mihály amatőr csillagász.

Szeptember a mezőgazdaságban is kiemelkedő szerepet kap, hiszen ekkor van a betakarítás időszaka. Mint azt Gyanó Szilvia néprajzkutatótól megtudtuk: a néphagyomány szeptember 8-ra, Fecskehajtó Kisasszony napjára teszi az ősz kezdetét. A megfigyelések szerint ilyenkor mennek el a fecskék, de ha még Mihály napjáig is itt maradnak, akkor az azt jelzi, hogy hosszú és enyhe őszünk lesz.

– Mihály napja azért is fordulópont a naptárban, szeptember 29-e, mert a Szent György napon kihajtott jószágokat Mihály napon hajtották be. Illetve majd még októberben Vendel nap is egy ilyen jószágbehajtó időszak lesz. Ez attól függött, hogy éppen melyik időszakában vagyunk a történelemnek, mert voltak olyan periódusok, hogy Mihály napon, voltak olyanok, hogy Vendel napon kellett a marhát, vagy pedig a juhot betartani. Ez is változott néhány évtizedenként, hogy mi volt a fő jószág – mondta el Gyanó Szilvia néprajzkutató.

A néphagyomány úgy tartja, hogyha szeptember 29-én összebújnak az állatok az ólban, akkor az azt jelenti, hogy hideg őszre számíthatunk és gyorsan beköszönt a tél.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.