Gombaismereti előadást tartott Gál Sándor a galamboki termelői piacon

facebook megosztás

Gombaismereti előadást tartott Gál Sándor a galamboki termelői piacon. A gombaszakellenőr – egyebek mellett - szemléltette a környéken jellemző gombákat, bemutatta az ehető és a mérgező fajok közötti különbségeket, valamint a gombákkal kapcsolatos leggyakoribb tévhitekre is felhívta a közönség figyelmét.

A nyári szünetet követően ismét megnyitott a galamboki piac, ahol most a gombaszezon adta az alkalmat az ismeretterjesztő előadáshoz.

Emellett pedig készítünk egy gomba-paprikáskrumplit kis szalonnával megspékelve, erre vendégül látjuk a jelenlévő árusokat, illetve a vásárlókat. Elég szép számmal érkeztek az érdeklődők, bízom benne, hogy nagyon hasznos tanácsokkal látja el Sándor az érdeklődőket – mondta el Szabó Tamás, Galambok polgármestere.

Gál Sándortól megtudtuk: a leggyakoribb kérdések a mérgezésről és a gombák fogyasztási lehetőségeiről szólnak. A szakember a hétvégi vásáron több mint húsz gombafajt mutatott be az érdeklődőknek. Galambok környéke egyébként nagyon jó vargányatermő területnek számít.

Itt a környékbeli erdők nagyon jó vargányatermő területek és volt is már 3-4 héttel ezelőtt egy kisebb termés, de ez nagyon rapszodikus volt, mert az eső úgy esett a környéken, hogy foltokban és sávokban. Ahol sok eső esett, ott volt szépen, ahol kevesebb csapadék esett, ott kevesebb volt. Ha lesz még csapadék, akkor még várható, ez egészen a fagyokig szokott teremni – mesélte Gál Sándor, a Zalaerdő Zrt. gombaszakellenőre.

A következő piacnap a gesztenyenappal esik egybe, arra egy nagyobb rendezvénnyel készülnek a helyiek.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.