Ha elégetné a kerti hulladékot, ezekre a szabályokra figyeljen

Az elmúlt napokban több olyan eset is történt Zala megyében, amikor égetésből terjedtek át a lángok tarlóra, nádasra, sőt, egy melléképületre is. Az ősz beköszöntével a gazdálkodók is aktívabban keresik Igazgatóságunkat azzal a céllal, hogy információkat kapjanak a belterületi, illetve külterületi égetéssel kapcsolatban. Számukra igyekszünk segítséget nyújtani az alábbi hasznos információkkal.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is felhívja a figyelmet, hogy a belterületen történő égetést önkormányzati rendeletek szabályozzák, amik világosan kimondják, hogy az adott személy mikor és milyen időpontban égethet, ezért kérjük, hogy aki égetni szeretne belterületen, az mindenképpen tájékozódjon az adott önkormányzatnál! Ezek a rendeletek nem egységesek, önkormányzatonként eltérnek. Közös bennük, hogy ahol még érvényben vannak, ott ezek egészen a jelenlegi kihirdetett veszélyhelyzet végéig érvényesek, utána - amennyiben a veszélyhelyzetet nem hosszabbítják meg - a rendeletek érvényességüket vesztik, és általános tilalom alá kerül a kerti növényi hulladék égetés. Amennyiben egy település rendeletben nem szabályozza az égetést, úgy az adott helyen égetni már jelenleg is tilos!

A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése bejelentéshez kötött, amelyet a munkálatok előtt öt nappal a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak kell jelezni. De fontos tudni, hogy ilyen égetés is kizárólag növény-egészségügyi okokból történhet, vagy ha a növényi hulladék megsemmisítése, elszállítása más módon nem megoldható. Itt nem elegendő a szubjektív megítélés illetve pusztán a kényelmes megoldás választása. Ahol nem növény-egészségügyi ok áll a háttérben, vagy egyébként a növényi hulladék megsemmisítése más módon megoldható, ott komoly bírságot vonhat maga után ezek meggyújtása.

Tapasztalat, hogy a szabadtéri tüzek fele kerti hulladék égetése miatt adódik. Így emiatt szükséges, hogy 

  • Ismerjük az adott település égetési szabályzatát! 
  • A tüzet soha nem hagyjuk őrizetlenül! 
  • Tartsunk az égetés közelében megfelelő mennyiségű oltóanyagot (víz, homok, adott esetben tűzoltó készülék)! 
  • Gondoskodjunk a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla)! 
  • Ha feltámadó szelet tapasztalunk, azonnal oltsuk el a tüzet! 

Az a személy, aki az érvényben lévő szabályokat megszegi, tűzvédelmi bírsággal is sújtható! Ez - az okozott károk megtérítésén túl és az előidézett károk mértékétől függően - húszezertől hárommillió forintig is terjedhet!

Javasoljuk, hogy aki ezt el szeretné kerülni, az egyrészt tájékozódjon, másrészt gondolkodjon alternatív megoldásokban, így például a zöldhulladék elszállításában, elszállíttatásában, vagy komposztálásában. 

Baj esetén pedig hívják a 112-es segélyhívó számot, és kérjék a tűzoltók segítségét!

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

(Borítókép: Shutterstock)