Kisebb bikákra vadásztak a bőgés elején

Vasárnap reggel tartották az idei bőgési időszak első terítékét a bajcsai vadászháznál. Az elejtett szarvasbikák trófeasúlya 5 és 9 kiló között volt.

A kürtösök szignálja adta át a terítéket a vadászoknak. A nyári aszály és a még mindig tartó, az átlagosnál melegebb nappali hőmérséklet miatt később kezdődött a bőgés, és a szarvasok indulása is eltér a megszokottól.

– Kisebb, s középkorú bikákra vadásztunk, ilyen vendégkört fogadtunk tudatosan a bőgés elejére. Egy osztrák vendégcsoporttal vadásztunk, melynek a terítéke van vasárnap reggel a vadászháznál előkészítve, s átadva a vendégek részére. 9 kilótól az 5 kiló trófeasúlyig ejtettünk el bikákat. Azt gondolom, hogy jó bikákat, bízom benne, hogy a vendégeknek is tetszett, illetve szívesen fognak jövőre is visszajönni hozzánk – mondta el Góber Zoltán, az Erdészeti Dolgozók Vadásztársaságának elnöke.

A pandémia miatt kieső, külföldi vendégvadászok elmaradása tavaly komoly problémát jelentett, a jelenlegi vírushelyzet azonban lehetővé teszi, hogy a környező országokból is érkezzenek vadászok dél-Zalába.

– A tavalyi év ellenére volt bennünk egy félsz, hogy talán a Covid-járvány miatt, a határzárásokkal újra meghiúsulna a külföldi vadászok bejövetele és a bérvadásztatás lehetősége. De hála Isten ez az idei évben még elkerült bennünket, bízunk benne, hogy ez így is marad. Így szép számmal érkeznek Magyarországra külföldi bérvadászok szarvasvadászatra – tette hozzá Góber Zoltán.

A bőgési időszak még tart, ezért a vadásztársaságok fokozott figyelmet kérnek az erdőlátogatóktól.

V.A. – M-B.Gy.

(Képek: Kanizsa TV)