Kiskanizsán virágba borultak a keresztek

Továbbra is él az országosan szinte egyedülálló hagyomány: Kisasszony napján, szeptember 8-án ismét virágba borultak az út menti keresztek Kiskanizsán. Szűz Mária születésnapján már reggeltől nagy munkában voltak a sáska asszonyok, akik a virágfüzéreket készítették.

A Bajcsy-Zsilinszky utca egyik udvarában gyűltek össze az asszonyok Kisasszony napjának délelőttjén. A hagyományhoz sok éve hozzátartozik a közös munka: a virágfüzérek készítése, helyben termelt őszirózsából. A jellegzetes kiskanizsai virág idén csak egy-egy kertben nyílt ki Kisasszony napjára.

– Az idén tényleg az enyémben volt a legtöbb. Én tavasszal, amikor elkezdek a kertben dolgozgatni, - pont most magyaráztam nekik, én nem szedem külön a virágot, a magokat. Én csak szárastól letördelem, beleteszem egy reklámszatyorba. Tavasszal, mikor felástam a helyét, fogtam a szatyrot, megdörgöltem, aztán csak meghintettem. Annyi lett belőle a virágpalánta, két kertet be lehetett volna ültetni – mesélte Kiss Józsefné.

A keresztek díszítésének hagyományát, Kisasszony napjának megünneplését a legtöbb kiskanizsai a szüleitől, nagyszüleitől örökölte.

– Láttuk, hogy az anyukák, meg a mamák szorgoskodnak. mi mentünk iskolába, ők meg dolgoztak a keresztnél. Ezt láttuk. Este ők mentek imádkozni, mi meg ott játszottunk körülöttük. Ez beleivódott az emberbe. Ezt látta, ebbe élt, pici gyerekkorától fogva – mondta el Kovács Lászlóné.

Rutinos munkamegosztással készültek az alkotások. A helyiek hálásak a felújított keresztekért.

– Szeretném megköszönni a Horvát Nemzetiségi Önkormányzatnak, gyönyörűen megcsinálták. Ahogy megyek végig Kiskanizsán, mindenhol nézem, egyforma és nagyon szépek a keresztek. Tényleg megérdemlik az ünnepet – fogalmazott Horváthné Vadász Mária.

Kisasszony napjának elmaradhatatlan része, amikor késő délután egy-egy keresztnél összegyűlnek a lakosok egy többórás, közös imádságra.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)