Közlekedéstörténeti kiállítás nyílik a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban

Ikarus, a busz címmel közlekedéstörténeti kiállítás nyílik Zalaegerszegen, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban (MOGIM).    

A látogatók pénteken az autóbuszállomásról nosztalgiajárattal érkezhetnek a MOGIM és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum időszaki kiállításának a megnyitójára: a Volánbusz telepén felújított Ikarus-busz bejárja az egész várost.     

Az ikonikus, restaurált "faros" Ikarus 55-ös a szabadtéri kiállítótéren, az 1930-as évekbeli fúrótorony mellett parkol majd - mondta el az MTI-nek Cseh Valentin történész-muzeológus.    

A MOGIM kiállítótermében többek közt a székesfehérvári Szent István Király Múzeum időszaki kiállításának anyagát (fotókat, plakátokat, relikviákat, maketteket) mutatják be. A zalaegerszegi tárlat helytörténeti dokumentumokkal is kiegészül: négy tabló a Zala Volán történetét, a kiépített buszmegálló - a zalai falvakban emelt építmények másolata - a fél évszázaddal ezelőtti közlekedési szokásokat idézi fel.     

A gellénházi buszmegállóról készült nagyméretű fotó az olajipar történetét szimbolizálja: Gellénháza volt a nagylengyeli olajmező központja.     

A zalaegerszegi kiállítás egyik különleges műtárgya lesz az Ikarus emeletes buszának eredeti motorja: a járművet a zalai megyeszékhelyen, a Volánbusz Zrt. szerviztelepén restaurálják - ismertette Cseh Valentin.     

Hozzátette: az interaktív kiállításon a gyermekek a sofőrülésen a eredeti buszkormányt is kipróbálhatják.      

Az Ikarus, a busz elnevezésű időszaki kiállítás 2022. május 29-ig lesz látható a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban.

MTI

(Borítókép: Átadásra váró MÁVAUT-os Ikarus 55-ösök Székesfehérváron, 1966. augusztus 5-én (Fotó: Fényes Tamás/MTI)