Ma van Szent Mihály napja, a gazdasági év fordulója

facebook megosztás

Ma van Szent Mihály napja, a gazdasági év fordulója. A hagyomány szerint a Szent György napkor legelőre hajtott állatokat Mihály napján hajtották vissza a falvakba. Szent Mihály napjához sokféle időjárással kapcsolatos hiedelem is fűződik: ha Mihály itt találja a fecskéket, akkor hosszú, szép őszre lehet számítani.

Mára már egyre kevesebb hagyományt őriznek az emberek, de évekkel ezelőtt Szent Mihály napja is jelentős szerepet töltött be a népszokásokban – árulta el Gyanó Szilvia. A néprajzkutató elmondta, hogy Szent Mihály arkangyalt a haldoklók oltalmazójának tartották, aki átvezette őket a túlvilágra.

– Szeptembert Szent Mihály havának nevezzük, legalább is régi kalendáriumok szerint. Szent Mihály nagyon fontos szent volt, különösen régen. A Szent Mihály kultusza most már nagyon elhalványult, de akkor, amikor fontos volt az ő védelme, amikor járványok voltak, mikor ezred vagy századforduló következett, akkor az arkangyalok kultusza mindig egy kicsit megerősödött, így Szent Mihályé is – mondta el Gyanó Szilvia, a Thúry György Múzeum néprajzkutatója.

Mihály nap a pásztorok elszámoltatásának napja is volt, ilyenkor adtak számot a rájuk bízott jószágokról és ekkor fizették ki őket.

– Ilyenkor kellett elszámolni a pásztoroknak és ilyenkor mindig kaptak ajándékot is, ami után tudtak közösen lakmározni vagy ünnepelni, esetleg mulatni. A pásztorkodásban ez érdekel, hogy a Szent Mihály napi behajtás volt először fontosabb, aztán idővel Szent Vendel átvette a helyét. Azért, mert fajtaváltás történt és nem mindegy, hogy melyik állatot mikor hajtják ki meg be – tette hozzá Gyanó Szilvia.

Női munkatilalom is fűződik ehhez a naphoz: úgy tartják, hogy aki ilyenkor mos, annak kisebesedik a keze.

H.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.