Ősszel nem csak az idő, hanem a kedvünk is borúsabb lehet, de a testmozgás segíthet

Az ősszel járó változások, a kevesebb napsütés és az egyre hűvösebb időjárás sokaknál okoz depressziós tüneteket a megkérdezett pszichológus szerint. A szakemberek azt tanácsolják, hogy pozitív gondolkodással, az immunrendszer erősítésével, valamint több mozgással könnyebben átvészelhetők a nehézségek.

Amikor véget ér egy napsütéses, melegebb, pihenősebb időszak és ezt felváltja az ősz, az mindig gondot jelent a kevésbé rugalmas embereknek – árulta el Dóber Valéria pszichológus. A szakértő Híradónknak azt is elmondta: a szezonális depresszió a legtöbbeknél az ősz borongós napjaival jelentkezik.

Az ősz az mindig azt hozza, hogy vissza kell térni a megszokott, korábbi napi ritmushoz, véget érnek a szabadságolások, újra bele kell szokni a munkába. Ez együtt jár az iskolakezdéssel is, ha valakinek kisebb gyereke van, újabb feladatokkal. Az emberek számára általában a ritmusváltás szokta a nehézséget okozni – nyilatkozta Dóber Valéria pszichológus.

Tóth Edit kangoo instruktor szerint a sport az egyik legjobb és legegyszerűbb módja a kikapcsolódásnak és a stressz levezetésének. Úgy gondolja, ha valakinek sikerül megtalálnia azt a mozgásformát, amit szívesen gyakorol, az a hétköznapokon felmerülő problémákon is átsegítheti.

– Akár a futás, akár a konditeremben való mozgás, bármi, csak sportoljon valamit, mert a testnek is és a léleknek is jó. Ráadásul nagy örömmel látom, hogy már a tizenévesek is jönnek a terembe és egy nagyon jó, hogy eljönnek és mozognak és elkezdik. Nem az van, hogy kint az utcán csoportosulunk, beszélgetünk, a sport meg elmarad – mondta el Tóth Edit kangoo instruktor.

Az edző hozzátette: a hangsúly mindig a rendszerességen van. Kitartással és a lustaság legyőzésével elérhető egy egészségesebb testi és lelki állapot.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)