Péntektől ősziesebbre fordul az időjárás

Holnapig még kitart a nyárutó, de péntektől már ősziesebb időjárásra kell készülni az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján. Az elmúlt napokban tapasztalható nagy napi hőingás nem csak a betegeket, hanem az egészséges szervezetet is megviseli Hámori Zsolt szerint. A háziorvosnak a legtöbben felsőlégúti panaszokról számoltak be ebben az időszakban.

Sokan tévesen indián nyárnak, vagy vénasszonyok nyarának hívják a szeptemberi meleget, holott ez a kifejezés az októberi melegre utal, világított rá Harcz Endre. A viharvadász azt is elmondta: jelenleg a nyárutó időszaka van. Azt, hogy egy hónap múlva visszatér-e a meleg, egyelőre nem lehet biztosan tudni.

– Vannak olyan modellfutások, amik szerint jövő hét elejétől, közepén egy hűvösebb időszak jön be, amikor már tényleg hűvös lesz nappal, ilyen 15 fok környékén Ez még bizonytalan, hogy bejön. Egy hétre előre már nem olyan megbízhatóak a modellek, de az biztos, hogy csütörtök, péntektől változékonyabb lesz az időjárás – nyilatkozta Harcz Endre viharvadász.

Bár napközben meleg volt, de a reggelek már hűvösebbek voltak a nyáron megszokottnál és ez megterhelő a szervezet számára – hangsúlyozta Hámori Zsolt.

– Fontos alapvetőan a réteges öltözködés, mert a kimelegedés a délutáni órákban az megterhelheti a szervezetet is. Másrészt pedig a különféle felsőlégúti megbetegedések azok gyakrabban fordulnak elő. Már most is tapasztaljuk, hogy a felsőlégúti hurutok száma megnövekedett, persze ebben az időszakban az allergiáról is beszélnünk kell, mert a parlagfű az nagyon virágzik ebben az időszakban. Ennek a következményeként, ha még hozzájön egy meghűlés, akkor a tünetek még intenzívebben jelentkeznek – mondta el Hámori Zsolt háziorvos.

Hámori Zsolt hozzátette: érdemes kihasználni a napsütést és minél több időt a szabadban tartózkodni a várhatóan borongósabb hónapok előtt.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)