Rekordösszegű, csaknem 75 milliárd forint Zalaegerszeg költségvetésének főösszege

facebook megosztás

A beruházásokkal, állami támogatásokkal együtt rekordösszegre, csaknem 75 milliárd forintra emelkedett Zalaegerszeg költségvetésének főösszege - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján a város polgármestere.    

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) elmondta: az északi ipari park közműveinek és közműcsatlakozásainak fejlesztésére a város 10,56 milliárd forint kormányzati támogatásban részesült, amelyből 8,35 milliárd forint már megérkezett az önkormányzat számlájára.    

Kiemelte, az ipari park fejlesztése mellett az északi városrészben a teljes csapadékelvezető-rendszer is megújulhat.      

A polgármester a szerdán hozott közgyűlési döntések között említette, hogy megkezdődött a volt KISZÖV-székház, az 1858-ban emelt egykori Korona szálló felújítása, a tervek között szerepel az egykori mérlegház visszaépítése, valamint az 1787-es első városháza felújítása is.    

Hozzátette: a városépítészeti szempontból kiemelt jelentőségű, 1900-ban emelt épületet Zalaegerszeg a Modern Városok Program állami támogatásának segítségével megvásárolta. A helyi védelem alatt álló építményt a város állami keretből felújítja, majd ingyenes használatba adja a kormányhivatalnak.    

A polgármester emlékeztetett, 2014 óta több mint négyezer új munkahely jött létre a zalai megyeszékhelyen.    

Míg hét évvel ezelőtt a munkanélküliség magas aránya okozott gondot, mostanra komoly munkaerőhiány alakult ki, amelyet néhány vállalkozás úgy próbált megoldani, hogy az ország más részeiből, vagy a határon túlról hozott munkásokat, akiket saját szállókban helyezett el - közölte.    

Az eddigi szabályozás alapján a városi övezetekben - ahol turisztikai szálláshelyeket lehetett kialakítani - is létrejöhettek ilyen munkásszállások, ami a helyi polgárok jelzésesei szerint  zavart okozott - mondta Balaicz Zoltán.    

Az önkormányzat a kormányhivatallal egyeztetve szabályozta a munkásszállások kialakításának lehetőségét: a nagyvárosias, a kisvárosias, a kertvárosias, a falusias lakóterületeken, a városközpontban, valamint az intézményi övezetekben ezentúl nem engedélyezett ilyen létesítmények létrehozása - közölte.    

Kitért arra is, hogy állami beruházásban honvédelmi sportközpont épül a zalai megyeszékhelyen, a Munkácsy Mihály Szakgimnázium melletti területen.    

Ez lehetőséget biztosít a kis tornateremmel rendelkező iskolának a testnevelésórák ottani tartásához. A sportközpont infrastrukturális hátteret biztosít a Munkácsyban szeptemberben indított a honvéd kadét képzéshez is - fűzte hozzá.

MTI

(Borítókép: termalfurdo.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.