Többéves kihagyás után tartottak falunapot Murakeresztúron

facebook megosztás

Többéves kihagyás után tartottak falunapot Murakeresztúron. A településre rengetegen látogattak el, és egyúttal a helyi önkéntes tűzoltó egyesület is ünnepelt, ugyanis egy pályázatnak köszönhetően most vették át a szervezet működéséhez szükséges modern szerkocsit.

A murakeresztúri önkéntes tűzoltóknak patinás múltja van, ugyanis 1888 óta létezik a szervezet. A géppark modernizációját 15 évvel ezelőtt kezdték el, ezt nagyban segítette egy németországi partner, akivel már 1992 óta van kapcsolata a csoportnak. A Magyar Falu Programban most sikeresen pályázott az egyesület, és kapott 5 millió forintos támogatást.

– Ez az autó „még csak” Ero 3-as motorral rendelkezik, de számunkra egy új technika. A felszerelés számunkra teljesen új: feszítővágó, füstelszívó, 2000 literes víztartálya van, habfelszívó berendezéssel és 2700 literes vízszivattyúval és két gyorsbeavatkozóval rendelkezik. Ami igaz, hazánkba már 30 évvel ezelőtt betört, de hozzánk még csak most jött el – mondta el Tislerics Antal, a Murakeresztúri Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka.

A járványügyi szabályok feloldása óta volt már rendezvény Murakeresztúron, de a település vezetése a falunap újraélesztésével a régi hagyományt szeretné feleleveníteni.

– Meghirdettük, hogy szeretnénk visszaállítani régi fényében a falunapot. 2014-ben volt itt Murakeresztúron utoljára falunap. Volt másik rendezvényünk, a Böllérfesztivál, de az egy kicsit elmaradt. Most teljesen szeretnénk visszaállítani a murakeresztúri falunapot – nyilatkozta Polgár Róbert, Murakeresztúr polgármestere.

A településen működő összes civil szervezet és a lakosság is támogatta a kezdeményezést. A program százakat vonzott a hétvégén a Mura-menti településre, nem csupán a helyiek és a környékbeli községek lakói, hanem az elszármazottak is közösen ünnepelték a falu napját.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.