A fehér bot nemzetközi napján

Közösségfejlesztő nyitórendezvényt tartott a Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesülete ma délelőtt a Honvéd Kaszinó tükörtermében. A jelenlévők többet megtudhattak az országos szövetség tevékenységéről, valamint a fehér bot nemzetközi napjára is emlékeztek az összejövetelen.

Bár sokan beoltatták magukat, még mindig elővigyázatosnak kell lennünk a koronavírussal szemben – hívta fel a közösség figyelmét Molnár Béla, a gyengénlátók megyei egyesületének elnöke.

– Irodában az adminisztrátor kézi nagyítóval nézte meg a dolgokat, amiket olvasni kellett és mondta, hogy a vírus ment a szemére. Ezt nem hallottuk mi még, legalább ötvenféle dolog fel van sorolva, de a szemünket se hagyta ki a vírus – mondta Molnár Béla, a Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesületének elnöke.

A Bajcsai Rezedák Hagyományőrző Dalköre népdalokkal szórakoztatta a közönséget az eseményen. Nagy Sándor, a látássérültek országos szövetségének elnöke kiemelte: folyamatos a kapcsolattartásuk a kormánnyal, ennek köszönhetően pedig több fontos törvénymódosítást is sikerült elérniük. Az egyik, hogy a látássérültek már úgy is vállalhatnak munkát, hogy azzal együtt nem vonják meg tőlük a rokkantsági ellátást.

A másik, ami nagyon fontos, hogy 2020-ban közreműködésünkkel és szakmai tapasztalatunk figyelembevételével megalkották a látássérültek elemi rehabilitációjáról szóló kormányrendeletet, amely lehetővé teszi, hogy az ország egész területén elemi rehabilitációs csoportok működjenek, és segítsék a látásukat vesztett emberek megtanulni újból önállóan élni – fogalmazott Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke.

A Honvéd Kaszinóban az egyesületi tagok által készített csuhétárgyakat is kiállították.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)